fbpx

Ylläs on aktiivilomailijan paratiisi, mutta monelle ei ehkä ole niin tuttua Ylläksen monipuolinen kulttuuritarjonta. Vaikka alueella on pääpaino luontomatkailussa ja aktiviteeteissä, on kulttuurista kiinnostuneellekin hyvä valikoima kohteita koluttavaksi. Jos olet siis suuntaamassa Ylläkselle, niin älä unohda näitä kohteita.

Särestöniemi-museo

Särestöniemi-museo  esittelee taiteilija Reidar Särestöniemen elämää ja teoksia (1925–1981). Särestöniemi toimi vuosien ajan taiteilijan asuinpaikkana, galleriana ja luovuuden lähteenä. Alueella on useita rakennuksia, mm. Särestöniemen lapsuudenkoti (kuvassa yllä), galleria, ateljee ja asuintilat. Särestöniemen taide yhdistettynä kauniiseen ympäristöön ja arkkitehtuuriin on itsessään elämys. Suosittelen!

Reima ja Raili Pietilän suunnittelema galleria toimi sekä näyttely- että edustustilana saunoineen ja uima-altaineen.

Myös lapset viihtyvät, sillä lapsille on oma hauska Särestö-bingo, jossa etsitään ympäristöstä erilaisia asioita. Bingon täyttäjälle on luvassa hieno palkinto! Museossa on myös kahvila ja matkamuistomyymälä. Särestöniemi-museo sijaitsee Kittilän Kaukosessa, jonne ajaa Äkäslompolosta n. tunnin. Ajomatka on pitkän matkaa pienempää hiekkatietä, mutta kun perille pääsee, on matka sen arvoinen!

Kolme Särestöniemen taulua.

Pakasaivo – mystiikkaa rotkojärvellä

Pakasaivon rotkojärvi.

Pakasaivo on Muoniossa sijaitseva mykistävän kaunis rotkojärvi, joka on yksi Lapin tunnetuimpia pyhiä paikkoja. Pakasaivo on vanha saamelaisten kokoontumis- ja uhripaikka. Saivojärven alla on uskottu olevan Saivo, saamelaisen uskomuksen vainajala, kuolleiden asuinpaikka. Saivojen on uskottu olevan kaksipohjaisia, ja kalojen välillä katoavan alempiin vesiin. Pakasaivo on 60 metriä syvä ja kilometrin pituinen. Alueella liikkuessa mystiikka on läsnä vahvasti.

Mies kallionkielekkeellä Pakasaivon rotkojärvellä

Kaunista saivojärveä pääsee ihailemaan puisilta näköalaterasseilta käsin ja alueelta löytyy myös tulistelupaikka. Järven pääsee kiertämään, mutta reitti voi olla haastava huonompikuntoiselle.

Kyltti

Pakasaivolle on Äkäslompolosta matkaa noin 25 km. Kohde on nähtävillä lähinnä sulan maan aikaan, sillä metsäautotietä ei aurata talvella säännöllisesti.  Noin 3 km ennen Pakasaivoa sijaitsee Kirkkopahta, joka oli aikoinaan saamelaisten pyhä kivi.

Eläimen pääkallo kiven päällä

Luontokeskus Kellokas – näyttelyitä ja opastusta seitsemän tunturin syleilyssä

Yllästunturin oma luontokeskus Kellokas on monelle Ylläksen lomailijalle tuttu paikka. Kellokas on monipuolinen vierailukohde. Se toimii sekä alueen matkailuinfona että näyttelytilana ja luontokeskuksena. Kellokkaasta saat hankittua helposti niin kartat kuin Ylläs-aiheiset tuotteet. Luontokeskus on myös monen retkeilyreitin lähtöpaikka. 

Luontokeskuksen perusnäyttelyssä ”Meän elämää” esitellään paikallista kulttuuria, kyliä ja luontoa. Vaihtuvat näyttelyt Galleria Kellokkaassa tarjoaa Lapin Taiteilijaseura. Pihalla olevassa Savottamuseossa  voi tutustua tukkijätkien elämäntapaan. Rakennuksessa sijaitsee myös mm. matkamuistomyymälä, elokuvateatteri Kino Kellokas, vuokraamo sekä ravintola-kahvila, joka avataan kesällä 2023. Keskus on täysin esteetön ja sopii myös lapsiperheelle. Pakollinen piipahdus jokaiselle Ylläksen reissulle! Osoite autolla tullessa: Tunturintie 54, Äkäslompolo

Tanssia yöttömässä yössä ja elokuvia taivasalla

Heinäkuun yöttömässä yössä tunturissa raikaa musiikki, kun tanssifestivaali Ylläs Soikoon valtaa Ylläskaltion ja Äkäshotellin parketit. Tapahtuma järjestetään 17.-22.7.2023. Tähtiartisteina tänä kesänä ovat mm. Arja Koriseva, Laura Voutilainen, Susanna Heikki ja Jukka Lampela.

Hieman myöhemmin syksyllä, ruska-aikaan, on mahdollisuus katsoa elokuvia taivasalla Kino Ylläs – elokuvafestivaaleilla. Jos hyvä tuuri käy, voit nähdä elokuvaa katsoesssasi revontulet. Elokuvat näytetään tänä vuonna 7-24.9.2023.

Ylläs Soikoon -ohjelma

Kuva: Ylläs Soikoon