fbpx

Näin saavut Ylläkselle

Perille pääset niin junalla, bussilla, lentäen kuin autollakin

 

 

Ylläs sijaitsee 115 km napapiiriltä pohjoiseen, Kolarin kunnassa Länsi-Lapissa. Ylläksen palvelut ja reitit keskittyvät kahteen kylään – Äkäslompolon ja Ylläsjärven kylään. Kylät sijaitsevat Yllästunturin molemmin puolin, n. 15 km matkan päässä toisistaan. Ylläkselle on helppo saapua junalla, lentäen, autolla tai bussilla. 

ylläs kartta

Junalla

Yöjuna Kolariin on rento tapa matkustaa Ylläkselle ja etenkin lapsille itsessään jo seikkailu. Lähde illalla matkaan Etelä-Suomesta ja olet jo aamupäivällä perillä Kolarissa! Yö sujuu mukavasti omassa makuuvaunussa nukkuen. Talvella yöjunia kulkee lähestulkoon joka yö, keväällä-kesällä pääsääntöisesti neljä kertaa viikossa. Auton saat mukaan junaan tai voit vuokrata paikan päältä Kolarista. Myös ilman autoa pärjää mainiosti Ylläksellä.

Junaliput varaat kätevimmin VR:n sivuilta. Juna-asema sijaitsee Kolarin keskustassa. Asemalta on 40 kilometrin matka Äkäslompoloon, Ylläsjärvelle 35 kilometriä. Junalta lähtee talvisesongin aikana junabussi Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon jokaisen junan yhteydessä. Lisäksi juna-asemalla on  takseja odottamassa junan saapuessa.

Lentäen

Lentäen pääset jopa 1,5 tunnissa Helsingistä Kittilän lentoasemalle. Lennot Helsingistä Kittilään operoi Finnair ja Norwegian. Joulukuussa 2023 AirBaltic aloittaa suorat lennot Tampereelta Kittilään. Kansainväliset suorat lennot Kittilään kaudella 2023-2024 tarjoaa Eurowings (Düsseldorf), Lufthansa (München), EasyJet (Lontoo), Austrian Airlines (Wien) ja AirBaltic (Riika). Myös TUI UK ja TUI Airways operoivat lentoja Kittilään.

Kittilän lentoasemalta on Ylläsjärvelle 30 minuutin ajomatka ja Äkäslompoloon 40 minuuttia. Lentokentältä on suora bussiyhteys Ylläkselle. Aikataulut seuraaville kuukausille julkaistaan kuukausittain 20. päivä. Liput kannattaa ostaa etukäteen, jotta varmistaa paikkansa bussissa. Aikataulut ja liput löytyvät Matkahuollon sivuilta. Huom! Talvisesongin ulkopuolella (01.05-31.11) lentokenttäkuljetus toteutetaan kutsutaksina, joka pitää tilata etukäteen liikennöitsijältä. Myös AirBaltic Tampere-Kittilä-Tampere lentoyhteyksien jatkokuljetukset Ylläkselle liikennöidään kutsuohjattuna.

Lentokentällä operoi myös useita takseja sekä autovuokraamoja, joilla voit jatkaa matkaasi mökille.

Autolla

Autolla pääsee luonnollisesti molempiin tunturikyliin. Esimerkiksi matka Helsingistä Äkäslompoloon kestää n. 11 tuntia ilman taukoja. Etelästä päin tullessa Ylläkselle aja tietä 21/E8 ja käänny 10 km Kolarin jälkeen tielle nro 940 Äkäslompoloon. Toinen vaihtoehto on Rovaniemeltä Kittilään tietä nro 79. Kittilän keskustan jälkeen kääntyy vasemmalle tie nro 939 Ylläsjärvi. Ylläsjärven kautta pääset Maisematietä pitkin kätevästi Äkäslompoloon.

Bussilla

Bussilla matkustat mukavasti Ylläkselle läheltä ja kaukaa. Ylläkselle on suora bussiyhteys ympäri vuoden Kolarin rautatieasemalta, sekä talvella Kemin rautatieasemilta, Oulusta, Jyväskylästä ja Helsingistä. Matkahuollon kotisivuilta pääset selaamaan aikatauluja ja voit ostaa liput matkallesi.

Ylläsjärvi vai Äkäslompolo?

Jos tulet ensi kertaa Ylläkselle, saatat pohtia kummassa kylässä majoittua. Asiaan ei ole yksinkertaista vastausta, ja riippuu paljolti siitä mitä lomaltasi haluat. Mihin tahansa päätät majoittua, saat varmasti upean ja aidon Lappi-elämyksen.

Molemmat kylät sijaitsevat Yllästunturin molemmin puolin ja molemmissa kylissä on hiihtokeskus. Hiihtolipulla pääsee tunturin ylitse myös toiselle puolelle laskemaan. Molemmissa kylissä sekä latuverkosto että laskettelumahdollisuudet ovat erinomaiset. Yleisesti ottaen, Ylläsjärvi on tullut tunnetuksi enemmän rinteistään ja Äkäslompolo taas latuverkostostaan.

Peruspalvelut ovat molemmilla puolilla hyvät, esim. ruokakauppa, ravintoloita, välinevuokraamoja ja ohjelmapalveluita löytyy molemmista kylistä. Palveluja löytyy Äkäslompolosta hieman enemmän ja keskitetymmin kuin Ylläsjärveltä. Ylläsjärven kylä palkittiin vuonna 2020 Vuoden lappilaisena kylänä.

Mille puolelle päätätkään majoittua, niin suosittelemme ehdottomasti vierailua molemmissa kylissä. Kylästä toiseen tunturin laidalla kulkee15 km:n mittainen Maisematie, josta on nimensä mukaisesti upeat maisemat. Maisematiellä on myös pysähdyspaikka kuvien ottamista tai vaikkapa piknikiä varten.

Pärjääkö Ylläksellä ilman autoa?

Ylläksellä pärjää myös ilman autoa. Jos saavut junalla tai lentäen, voit jatkaa matkaa bussilla suoraan Ylläkselle. Bussi ajaa sekä Ylläsjärven että Äkäslompolon kylien kautta. 

Ylläksen SkiBussi kuljettaa hiihtokeskuksiin sekä Ylläsjärven ja Äkäslompolon kylän väliä marraskuulta toukokuun alkupuolelle asti. Bussiin voit hypätä kaikilta reitin varrelta olevilta bussipysäkeiltä. Lipun voi ostaa kuljettajalta. Myös taksilla pääset liikkumaan ympäriinsä kätevästi. Kesäisin polkupyörä on oiva menopeli. 

Majoittuessasi vuokramökissä, kannattaa valita mökki läheltä palveluita, jotta pääset helposti ruokakauppaan, ravintoloihin ja muiden palveluiden äärelle. Voit tilata ruokaa kaupasta myös suoraan mökille kotiinkuljetuksella.

Useimpien mökkiemme läheisyydessä kulkee ladut ja ulkoilupolut, joten hiihtäjille ja ulkoilijoille löytyy paljon vaihtoehtoja. Katso kaikki mökit kartalla tästä tai hae sopiva mökki mökkihaulla:

 

Lapin ihmeet odottavat

Ota aikaa itsellesi ja varaa mökki Ylläkseltä Suomen mahtavimpien luontokohteiden ääreltä.

AuroraCottage Oy

VARAUSTIEDUSTELUT

info@auroracottage.com

045 787 416 02

ma-pe 9-17, la 10-13

PÄIVYSTYS

Huoltoon tai siivoukseen liittyvät asiat hoitaa ensisijaisesti kohteen huolto- tai siivousyritys, joiden yhteystiedot löydät mökkikansiosta. Mikäli ongelma ei ratkea sitä kautta, saat meidät kiinni sähköpostilla info@auroracottage.com tai numerosta 045 787 416 02.