Blogi

Neljän kelopölkyn tarina

Neljän kelopölkyn tarina

Lomalla Rubiinissa Äkäslompolossa syntyivät kelohahmot KUUSILMÄ, JÖRÖ-UKKI, TUOHITUKKA ja VILKKUSILMÄ. Näin ne saivat alkunsa ja tässä heidän tarinansa. Kirjoittanut kelopölkkyhahmojen äiti, Merja Honkajuuri, vieraillessaan Rubiini-mökissä. Kiitos Merja!

Luin viestejä viistotun kelon, oksien jälkiä sahan jättämiä, kuvioita miettien, kuka sieltä syntyä haluaa, kodikseen Rubiinin ja Safiirin pihapiirin ottaa.

KUUSILMÄ: Täysikuu hohti vaaleana vinotusta kelopölkyn pinnasta. Kenen silmä, kuka siinä katsoo? Kuusilmä tietenkin, pieni lettipäinen tyttö. Jörö-ukin oma kulta lapsenlapsi. 

JÖRÖ-UKKI: Ei komea hän ei ole, vaan aika on jättänyt jälkensä hänen olemukseensa. Mutta eipä löydy harmaiden kelopölkkyhahmojen maailmasta toista yhtä sympaattista olentoa. Niin, ja ne tarinat mitä hän kertoo Kuusilmälle pyöreät hampaat vilkkuen Safiirin terassilla voit kuulla,kun hetkeksi pysähdyt ja annat mielen levätä.

TUOHITUKKA: Yksisilmäisten kelolintujen prinsessa on Tuohitukka. Hänen valtoimenaan valuva tuohitukkansa on koko kelolintuyhteisön ylpeys. Tuohitukka odottaa Rubiinin terassilla Kaarnapää-prinssiään saapuvaksi. Ehkä jonakin päivänä…

VILKKUSILMÄ: Vilkkusilmä on kaikkien ystävä ja toivottaa tervetulleeksi kotitaloonsa Rubiiniin. Hän vinkkaa silmää ja jakaa hyvää mieltä jokaiselle vastaantulijalle. Sinä saat ottaa tämän lahjan vastaan ja nauttia. 

 

Tupuli-mökin muodonmuutos

Tupuli-mökin muodonmuutos

AuroraCottage:n monelle kohteelle on tehty pienellä vaivalla ilmeen kohotusta eli ns. facelift. Nyt esitellään Ylläsjärvellä oleva mökki nimeltä Tupuli. Tupuli on suurehko mökki, jossa majoittuu jopa 13 henkeä. Ensikertaa vieraillessani Tupulissa ajatuksissa oli, että tästä saadaan todella kivannäköinen. Makuja ja mökkejä on monenlaisia, mutta tällä kertaa lähdettiin hakemaan Lappi-henkisyyttä, valoisuutta, raikkautta, tunnelmaa ja ripaus luksusta. Ja miten pienestä se voi joskus olla kiinni! Tupulissa on ennestään laadukkaat kalusteet, joten pelkillä tekstiilimuutoksilla ja pienillä kalustevaihdoilla saimme yllättävän paljon kevyemmän ja ilmavamman kokonaisuuden aikaan.

Pienellä vaivalla saa paljon aikaan

Alakerran suuressa makuuhuoneeasa tehtiin tyypilliset muutokset vaihtamalla verhot, päiväpeitot, matot, tyynyt ja viltit. Lisäksi viherkasvi ja luontoaiheinen taulu tuovat piristystä. Ero edelliseen verrattuna oli suuri. Tässä makuuhuoneessa menee vaihtoon vielä kuvien ottamisen jälkeen peili. Vanhasta peilistä irrotetaan kehykset ja peiliosa upotetaan kelokehikkoon, jolloin saadaan pala Lapin luontoa sisustukseen. Kaikki minkä voi uusiokäyttää, niin uusiokäytetään. Näin saamme vanhalle peilillekin uuden elämän.

Keittiössä päätimme satsata laadukkaaseen vahaliinaan, joka on helppo puhdistaa kostella rätillä pienistä tahroista. Valokuvalla on iso merkitys mökin viehättävyyden viestinnässä. Kattaus luo tunnelman aidommasta tilanteesta. Valokuvassa pitää kuitenkin muistaa, että kuvan on vastattava todellisuutta.

Itse tehty tuo esiin omistajan käden jäljen

Aina ei kalusteita tai tekstiilejä tarvitse lähteä etsimään kaupoista. Jos kädentaitoja löytyy, kannattaa ehdottomasti tehdä itse sen minkä voi ja osaa. Itse tehty on niin ekologosempi kuin halvempikin vaihtoehto ja lisäksi lopputulos on persoonallisempi kuin valmiiksi kaupasta ostettu. Tässä mökissä voi nähdä omistajan käden jäljen, mm. keittiöön olemme tehneet omin kätösin kelosta valaisimen.

Lapin henkeä haluttiin tuoda olohuoneeseen vaihtamalla tummanruskea sohvapöytä kelopöytään. Pöydän toteutukseen ja suunnitteluun käytettiin aikaa urakalla. Pöydän tekeminen ei ollut aina helppoa, mutta lopputulos ratkaisee. Jykevä ja kaunis pöytä sopii Tupulin olohuoneeseen kuin nenä päähän. Kiitokset tekijälle, eli Brunolle!

Yläkerran makuuhuoneisiin tuotiin elävyyttä äitini tekemin tekstiilein. Verhot ommeltiin vanhoja verhoja hyväksi käyttäen niin, että entiset pimennysverhot saivat pintaansa vaaleamman kukkakuosisen kankaan (joka sekin oli uusiokäytetty). Upea hirviaiheinen seinätaulu luotiin vanhoista kankaanpaloista.

Uudistusprojektit vaativat jonkin verran aikaa ja hitusen myös rahaa. Tupulin uudistukseen ei kulunut paljoa rahaa, sillä saimme paljon uusiokäytettyä vanhaa ja rakennettua itse. Paljon voikin tehdä itse, jos tahtotila on oikea ja ajan priorisoi oikein. Tämän faceliftin jälkeen en olisi millään halunnut palata Ylläkseltä kaupunkiin – olisin vain halunnut jäädä uudistettuun Tupuliin fiilistelemään ja tunnelmoimaan. Sen verran tyytyväinen olin lopputulokseen. Mitäs mieltä sinä olet? Viihtyisitkö tässä mökissä? Aika näyttää mitä seuraavaksi keksitään! Nyt kohti kesää ja otetaan hieman lepoa ennen sesongin alkamista.

Katso loput kuvat ja ihastele tarkemmin Tupulin uutta ilmettä

Kesäterveisin,

Jonne Vuorinen / AuroraCottage

Lemmikin kanssa Lapin lomalle

Lemmikin kanssa Lapin lomalle

Saamme ajoittain kyselyitä asiakkailtamme ovatko lemmikit sallittu vuokramökeillämme. Asia ei ole itsestään selvä, sillä moni lemmikinomistaja kokee koiraystävällisen majoituksen löytämisen vaikeaksi. Lemmikin mukaanotto saattaa mökinomistajan mielessä näyttäytyä karvaisina sohvina, jätöksinä pihamaalla ja pureskeltuina tuolinjalkoina. Me lemmikinomistajina tiedämme kyllä onko oma lemmikki sopeutuvainen uuteen ympäristöön ja kannamme vastuun lemmikin tekosista, niin kuin kantaisimme vastuuta oman lapsen tekosista. Valitettavasti poikkeuksiakin löytyy, ja niiden vuoksi tarjonta lemmikkiystävällisistä mökeistä on suppeampaa.

Kuva: Helmi ja Onni katselevat Ylläksen jylhiä maisemia. Lähtö reitille Luontokeskus Kellokkaan pihasta.

AuroraCottagen tarjonnasta löytyy useampi mökki, jonne kaikenkarvaiset lemmikit ovat tervetulleita. 4-6 hengen porukoille sopivat loistavasti esim.Tupasvilla 1 ja Tunturin Topaasi, yli 6 hengen porukoille Saparan Helmi, Tupuli ja Rubiini. Ymmärrämme, että lemmikkieläimet ovat kuin perheenjäseniä, joita ei noin vain jätetä muiden hoiviin. Ja mikä nyt olisikaan parempi paikka omalle lemmikille kuin Lapin kaunis luonto, joka oikein kutsuu kirmaamaan ja nuuskuttelemaan! On kuitenkin hyvä, että valikoimassa on myös mökkejä, joihin lemmikkejä ei koskaan ole tuotu, jotta myös allergikoille löytyy turvallinen ja mukava paikka Lapin lomailuun. 

Kuva: Pakasaivossa riittää Onni-koiralla ihmeteltävää.

Mitä puuhailla koiran kanssa Ylläksellä?

Ylläkseltä löytyy paljon mukavia ulkoilupaikkoja koiranomistajille. Patikoimaan voi lähteä tunturipoluille, metsiin tai vaikkapa tehdä reissun Pakasaivon rotkojärvelle. Mikäpä sen mukavampaa kuin nauttia luonnon kauneudesta parhaan ystävän kanssa. Jos mökiltä pitää päästä helposti ja nopeasti koiraa juoksuttamaan, niin Äkäslompolon keskustasta löytyy koirapuistoja tähän tarkoitukseen. 

Kuva: Pitkospuita riittää kaikille koirille käveltäväksi.

Kaulavaarasta lähtee Velhon Kodalle n. 3 km koirapolku, joka on itse asiassa Velhon kodan huoltoreitti. Reitti on helppokulkuinen ja yleensä rauhallinen ja mukava koirien kanssa ulkoiluun.

Jos mielit ottaa lemmikin mukaan hiihtoreissulle, niin Ylläkseltä löytyy useita eri pituisia koiralatuja. Viime vuosina tähän onkin satsattu Ylläksellä ja uusia koiralatuja on avattu jopa 20 km. Koiraladuilla hiihtäessä on hyvä olla erityisen varovainen ja muistaa kerätä jätökset pois laduilta.  

Jos lemmikille sattuu jotakin kesken reissun, niin apu on lähellä. Kolarista löytyy mm. Eläinlääkäri Markus Kiili  ja Kolarin kunnan eläinlääkäripalvelut.

Loppuun vielä vinkit lemmikin kanssa matkustaville

 • Älä pidä koiraa vapaana koirapuistojen ulkopuolella.
 • Talvella pakkanen voi purea pikku tassuihin. Ota mukaan etenkin pikkukoirille lämmintä ulkoiluvaatetta sekä tossut tassuihin.
 • Korjaathan lemmikin jätökset koiraladuilta ja yleisiltä kulkureiteiltä
 • Ethän jätä koiraa yksin mökkiin uutena vuotena

AuroraCottagen tiimi on huomioinut lemmikin kanssa matkustelevat. Kaikissa mökeissä, joissa lemmikit ovat sallittuja löytyvät ruoka ja juomakipot. Mökit myös siivotaan aina lemmikkien jälkeen erityisen hyvin. Tervetuloa varailemaan kesän ja ruskan lenkkeilymatkoja ihaniin Ylläksen maisemiin!

Ps. Suuren matkailusuosion johdosta Lapin kesän ja ruskan palvelut ovat laajentuneet ja kohentuvat vuosi vuodelta. Pidetään luonto silti puhtaana, että voimme nauttia tästä myös jatkossa. Hyvää kevättä!

AuroraCottagen tiimi

Mietitkö oman mökin vuokrausta Lapin tunturikeskuksissa?

Mietitkö oman mökin vuokrausta Lapin tunturikeskuksissa?

Suomesta löytyy yli puoli miljoonaa mökkiä. Voisinkin väittää suomalaisia mökkikansaksi. Aina ei omalla mökillä ehdi viettää niin paljon aikaa kuin haluaisi. Jos mökin omistajat laskisivat käyttöasteita, niin monelle tulos voisi jäädä melko heikoksi. Tulijoita tyhjillään oleville mökeille kyllä riittäisi. Ajatus siitä, että oma mökki olisi tulonlähteenä laskujen sijaan on kiinnostava ja varteenotettava vaihtoehto. Mitä mökin vuokraaminen Lapissa vaatii ja kannattaako siihen lähteä? Mitkä on vähennyskelpoisisa kuluja mökin tuloista? Miten mökin omistaja voi vaikuttaa vuokratuottoon? Soveltuuko minun mökkini vuokralle? Pureudutaan näihin mökin omistajia kiinnostaviin kysymyksiin tässä kirjoituksessa.

Suomen vetonaulana ovat luonnon puhtaus ja turvallisuus. Ne houkuttelevat nyt ulkomaalaisia ennätysmääriä Lappiin.

Majoituspalveluiden ostaminen Lapissa on voimakkaassa kasvussa. Lomailuun ja aktiviteetteihin käytetään rahaa ja aikaa kokoajan enemmän. Nyt haetaan helppoutta, mukavuutta, vaihtelua ja elämyksiä, ja niitähän Lapissa piisaa. Etenkin tänä talvena ei ole voinut jäädä huomaamatta kasvava kiinnostus Lapin matkailuun niin kotimaassa kuin ulkomailla. Iltapäivälehdet ja somekanavat esittelevät lähes päivittäin kuinka maailmantähdet vierailevat Lapissa ja ovat selvästi kokemuksesta haltioissaan. Yöpymisten määrän Lapissa povataankin kasvavan huimat 7,1 miljoonaa vuoteen 2026 mennessä. Eniten kasvaa ulkomaalaisten matkaajien osuus. Niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin vapaa-ajan matkustajat majoittuvat mielellään vuokramökkeihin. Matkailijat hakevat sitä aitoa Lapin tunnelmaa, jota ei välttämättä samalla tavalla hotellihuoneesta löydä.

Revontulet, talvi ja tähtitaivas kiinnostavat matkailijoita, mutta Lappiin halutaan tulla myös muulloinkin. Kesän ja ruskan kysyntä kasvaa kokoajan, ja siellä onkin eniten kasvupotentiaalia.

Miksi laittaisin mökkini vuokralle?

 • Mökin käyttöaste nousee. Kiinteistö pysyy paremmassa kunnossa, kun se on isommalla käytöllä. Pääsääntöisesti vuokralaiset ovat todella siististi ja osaavat kunnioittaa toisen omaisuutta.
 • Tulot. Miksi pitää mökkiä tyhjillään, kun Lapin matkailu huutaa lisää majoituskapasiteettiä ja mökin omistaja saa mukavan korvauksen mökkivieraiden majoittamisesta. Välityspalvelu hoitaa niin myymisen ja markkinoimisen kuin asiakaspalvelunkin.
 • Mökin kulut. Mökin kulut saa katettua vuokratuloilla asettamalla mökin vuokralle siksi aikaa, kun ei itse ehdi käyttämään sitä.
 • Ongelmat havaitaan heti. Jos mökissä on joku hajonnut, tieto siitä kulkeutuu mökin omistajalle nopeasti ja seuraavan loman aikana sekin saadaan korjattua. Etenkin vanhempia ihmisiä askarruttava asia ”vuokralaiset olivat taas rikkoneet kaiken” on omien kokemuksien perusteella jäänyt melko vähäiseksi. Suurin osa lomamatkailijoista, joita AuroraCottagen mökeillä käy on lapsiperheitä, pariskuntia ja eläkeläisiä. Ikähaitari on tyypillisesti 30-70 vuotta. ”Nuorison remuporukat” ovat keskittyneet pääsääntöisesti sinne missä yöelämä on vilkkaampaa.
 • Nyt jos koskaan on hyvä aika mökinvuokraukseen. Suomen vetovoima turvallisena ja puhtaana matkailumaana kasvaa voimakkaasti. Sen tietenkin huomaa myös mökin omistajat.

Miten mökin omistaja voi vaikuttaa vuokratuottoon?

 • Mökin siisteydellä ja viehättävyydellä on iso merkitys, esimerkiksi tekstiilit, taulut, seinävaatteet ym. ovat oiva tapa luoda kotoista ja viihtyisää tunnelmaa
 • Perusasiat on oltava kunnossa mm. kattava ja riittävä astiasto, hyvät sängyt, patjat ja tyynyt
 • Vuosittainen isompi siivous varmistaa sen, että mökin laatutaso pysyy kohdillaan vuodesta toiseen ja mahdolliset puutteet tulee korjattua. Huoltoreissutkin voivat olla nautinnollisia. Käy lukemassa viime kesän huoltoreissustamme.
 • Nopea reagoiminen asiakkaiden palautteisiin mahdollisista puutteista

Harva haluaa ryhtyä aukomaan viemäreitä juuri asetuttuaan mukavasti sohvalle perheen kanssa pelaamaan Aliasta. Vuosittaisissa siivouksissa kannattaa aina käydä perusteellisesti mökki lävitse, oli se sitten vuokralla tai ei.

Tässä kohteessa omistaja on vaihtanut keittiön ovet ja ruokaryhmän. Ilme on muuttunut aikalailla.

Mökit ovat yksilöitä, kuten sen vieraatkin. Se mikä ei toista miellytä, on toisen mielestä huippujuttu.

Mitkä ovat vähennyskelpoisia kuluja mökin tuloista?

Muista aina tarkistaa verottajan sivuilta viimeiset päivitykset vero-asioihin.

✔ Välityspalkkiot ja -palvelumaksut  ✔ Siivoustarvikkeet, pesuaineet ✔ Matkakulut (omistaja käy vuosihuoltokäynneillä muutaman kerran vuodessa)  ✔ Siivouskulut ja avainpalvelukustannukset ✔ Kaikki mökille ostettava vuokraukseen liittyvät kulut esimerkiksi: televisio, patjat  ✔ Markkinointikulut ja materiaalikustannukset ✔ Kalusteiden ja kodinkoneiden hankintahinta tai kiinteä kalustevähennys  ✔ Kiinteistövero ✔ Vakuutusmaksut  ✔ Sähkömaksut ✔ Vesimaksut ✔ Tienhoitomaksut ✔ Jätemaksut  ✔ Nuohousmaksut ✔ Tietoliikennekulut  ✔ Puhelinkulut  ✔ Hoitovastikkeet

Astiastot ovat vähennyskelpoisia kuluja mökin tuloista, kuten mm. AuroraCottage:n välityspalkkiot.

Mitkä ovat mökin omistajan vastuut AuroraCottagen kokonaisvaltaisessa välityspalvelussa?

 • Perusvarustelu mm. astiasto, keittiön varustelu, patjat, peitot, tyynyt kohteen vuodepaikkojen määrän mukaan. 
 • Mökin turvallisuusasiat eli palovaroittimet, jauhesammutin, sammutuspeitto ja nuohoukset ajallaan. Turvallisuus- ja pelastautumisohjeet tulee löytyä. 
 • Siivous- ja avainpalvelusopimusten tekeminen. AuroraCottage hoitaa käytännön koordinoinnin siivous- ja avainpalvelun kanssa.

Mitä AuroraCottagen välityspalvelu tarjoaa?

 • Helpon ja vaivattoman tavan tehdä mökistäsi tuottava
 • Laadukasta vuokranvälitystä ja tehokasta markkinointia
 • Hoidamme vuokrauksen kokonaisvaltaisesti ensimmäisestä kontaktista vuokrauksen jälkeiseen jälkihoitoon, niin että lopputuloksena on tyytyväinen asiakas
 • Hoidamme kaiken yhteydenpidon asiakkaisiin
 • Hoidamme yhteydenpidon siivous- ja avainpalveluihin
 • Saat valmiin mökkikansiopohjan suomeksi ja englanniksi, johon päivitämme mökkisi erityisohjeet
 • Saat ammattilaisen ottamat tyylikkäät valokuvat mökistä
 • Uusille mökeille näkyvyyttä etusivulla sekä Facebookissa
 • Avustamme käytännön asioissa .Soveltuuko minun mökkini vuokralle?

Mökin vuokralle laittaminen voi askarruttaa ja arvo vuokrauksessa mietityttää. Se kannattaa muistaa, että jokaisessa mökissä on jotain hyvää ja pienelläkin sijoituksella voi saada uusittua mökin ilmettä. Esimerkiksi verhojen, koristetyynyjen ja päiväpeittojen vaihtaminen voi muuttaa mökin ilmettä paljonkin. Toki tärkeintä on, että omistaja pitää huolta mökistään ja sen kunnosta, jotta se palvelee lomalaisia mahdollisimman hyvin. Onko mökkini lähellä hiihtokeskusta tai muuta vetonaulaa? Sijaitseeko mökkini erämaan rauhassa kaukana palveluista? Jokaiselle mökkityypille löytyy yleensä kiinnostunutta asiakaskuntaa. Palveluiden läheisyys (sijainti), talomuoto, sisustus, varustelu, mökin rakennusmateriaali, lisävarusteet kuten. takat, nuotiopaikat, voitelupaikat, maastopyörät, palju tuovat tottakai lisäarvoa.

Mökit ovat yksilöitä, kuten niiden vieraatkin. Kaikkia ei voi miellyttää. Onneksi erilaisia mökkejä löytyykin joka lähtöön. Jos harkitset Ylläksellä tai Levillä mökin vuokralle laittoa, niin tutustu sivustoomme ja ota yhteyttä, niin kerromme mielellään lisää!

Talvisin mökkiterveisin,

Jonne Vuorinen
AuroraCottage
+358 44 257 3331

Crapland – lumen valtakunta

Crapland – lumen valtakunta

Vähän aikaa sitten brittilehdet lyttäsivät Suomen Lapin ja moittivat suurin otsikoin, kun pohjoisessa ei ollut lunta marraskuussa. Brittilehti The Sun haukkui Laplandin jutussaan Craplandiksi, eli ”paskan valtakunnaksi”.

Tyypilliseen brittimedian tapaan, lehdistö keskittyi haukkumaan Lappia ja matkanjärjestäjiä. Aivan kuin se olisi Lapin tai matkanjärjestäjien vika, että taivaalta ei tule lunta. Sanallakaan uutisissa ei mainittu syitä mistä lumettomuus johtuu. Faktat on kaikilla tiedossa ja ilmastonmuutoksesta puhuessa sen perään ei enää liitetä kysymysmerkkiä. Aika jolloin pureskeltiin ilmastonmuutoksen todellisuutta on ohi. Yksinkertaisesti: ilmastonmuutos on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Nyt.

Asia vaikuttaa kielteisesti jo nyt ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa. Meillä Suomessa vaikutus on myös suuri. Muutaman asteen nousu ilmastossa kuulostaa pieneltä, mutta ilmastoraporteissa kerrottavat vaikutukset ympäristöön eivät lupaa helppoja aikoja maapallolle. Tilannetta helpottaa koto-Suomessa “vakavarainen” hyvinvointivaltio. Tilanne ei näytä aivan yhtä helpolta maissa, joissa jo nyt eletään köyhyysrajan alapuolella. Kovimmat kärsijät ovat niitä, joilla on vähiten.

Syy miksi kirjoitan aiheesta on puhtaasti se, että edelleenkin kaikkien esitettyjen faktojen (ilmastoraporttien) jälkeen kuuluu jotain kummallista mörinää ihmisiltä. Sitä samaa, mitä kuultiin esimerkiksi silloin, kun tupakka ilmoitettiin vaaralliseksi terveydelle. Tupakkayhtiöt tekivät vuosia vahvaa brändi-työtä ja saivat tupakkatuotteet myytyä vuosikymmeniä sillä, että on hienoa polttaa kessua, sehän voi jopa parantaa terveyttä! Ei se mennyt ihan niin. Tupakkamies haudattiin. Tällä kertaa vaan ei ole kyse yksilön hyvinvoinnista vaan koko maapallomme tulevaisuudesta ja perinnöstä, jonka jätämme jälkeläisillemme.

Keskitytään nyt ympäristöön vielä kun voimme tehdä asialle jotain. Jokainen voi tehdä jotakin ja elintapojen muutoksilla saamme isonkin kelkan kääntymään. IPCC:n ilmastoraportissa yksilön suurimmista vaikutuskeinoista ilmastoon on kasvisruoan lisääminen ruokavalioon. Jokainen voi ottaa haasteen vastaan oman alkutason mukaan, esimerkiksi pitämällä yksi kasvisruokapäivä viikossa voi olla hyvä alku. Myös meillä on siirrytty syömään kasvisruokapainoitteisesti. Se on erityisen helppoa nykyään, etenkin kun kaupasta saa ns. lihankorviketta (mm. mifu, nyhtökaura, härkis) ja herkullisia kasvisreseptejä löytyy joka lähtöön.

Suurimman muutoksen saa aikaan kuitenkin loppupeleissä aina poliittiset päätökset. Jokin aika sitten alkoi kauhea napina, kun ilmoitettiin, että varusmiehille tarjoillaan kerran viikossa kasvisruokaa. Hieraisin itsekin suurena steakin ystävänä silmiä, mutta kun asiaa tarkemmin pureskelee, päätös oli oikea. Näillä teoilla ajetaan meitä osaltaan oikeaan suuntaan. 10 vuoden päästä päätös ei todennäköisesti aiheuttaisi mitään reaktiota.. Ei tarvitse vaihtaa Diesel-autoa sähköautoksi ollakseen ilmastoprinssi tai -prinsessa. Päivittäisillä elintavoilla voimme kuitenkin näyttää suuntaa. Nyt on aika siirtyä puheista tekoihin. Tehdään oma osuutemme näissä talkoissa ja pidetään Lappi lumisena myös tulevaisuudessa!

PS. Lumi on ollut jo pitkään maassa ja turistit hymyilee tyytyväisenä. Safariyrittäjienkin suupieliltä voi aistia kevyttä hymyä.

☃🎅🤶

Ympäristöä kunnioittaen,
Jonne Vuorinen

AuroraCottage Oy

Särkitunturi – helposti saavutettava ja upea retkikohde

Särkitunturi – helposti saavutettava ja upea retkikohde

Ylläkseltä 30 minuutin automatkan jälkeen saavumme parkkipaikalle, josta matka jatkuu kohti Särkitunturin kauniita maisemia. Olemme Muonion kunnassa 10 km Olokselta kaakkoon. Yleensä Ylläksen alueella paljon pienempiä vaelluksia tehneenä päätin suunnata hieman kauemmaksi. Särkitunturi sijaitsee Rovaniementien varrella. Tie Ylläkseltä Särkitunturille on hyvää, toki hidasteitakin saattaa tulla matkalle.

Polku huipulle lähtee 15 km ennen Muonion keskustaa. Pysähdyspaikan ohi on vaikea mennä huomaamatta mitään, koska edessä ovat kyltit Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Matka Särkitunturin huipulle (492 m merenpinnasta) on 3,2 kilometrin pituinen ja polku on hyvin pidetty. Retkelle voi siis lähteä oikeastaan millä kokoonpanolla tahansa, mukuloista mummoihin! Parkkipaikalta tunturin huiputukseen ja takaisin matkaa tulee yhteensä noin 6,5 km.

Aikaa ajomatkojen kanssa Ylläkseltä kannattaa varata 3-4 tuntiin, riippuen retkiporukan tallustamisvauhdista ja taukoajoista. Puolessa välissä kipuamista on pieni kaunis tunturijärvi, jonka yhteydessä on polttopuilla varustettu kota. Ei hätää siis, jos nälkä iskee!

Itse huipulle päästyämme maisemat ovat upeat. Istumme tunnin verran nauttien kahvista, retkieväistä ja fiilistellen kaunista luontoa ja sitä legendaarista postikorttimaisemaa. Tunturin laella on myös pieni kaunis lampi antamassa oman sysäyksen maisemaan.

Maisemat tunturin laella ovat sanattoman kauniit. Ehdottomasti suositus mukavalle päiväreippailulle!

 

Retkeilyterveisin,

Jonne
AuroraCottage

Contact

+358 45 787 416 02
[email protected]

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.
Type: OAuthException
Code: 10
Please refer to our Error Message Reference.