AuroraCottagen blogi

Särkitunturi – helposti saavutettava ja upea retkikohde

Ylläkseltä 30 minuutin automatkan jälkeen saavumme parkkipaikalle, josta matka jatkuu kohti Särkitunturin kauniita maisemia. Olemme Muonion kunnassa 10 km Olokselta kaakkoon. Yleensä Ylläksen alueella paljon pienempiä vaelluksia tehneenä päätin suunnata hieman kauemmaksi. Särkitunturi sijaitsee Rovaniementien varrella. Tie Ylläkseltä Särkitunturille on hyvää, toki hidasteitakin saattaa tulla matkalle.

Polku huipulle lähtee 15 km ennen Muonion keskustaa. Pysähdyspaikan ohi on vaikea mennä huomaamatta mitään, koska edessä ovat kyltit Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Matka Särkitunturin huipulle (492 m merenpinnasta) on 3,2 kilometrin pituinen ja polku on hyvin pidetty. Retkelle voi siis lähteä oikeastaan millä kokoonpanolla tahansa, mukuloista mummoihin! Parkkipaikalta tunturin huiputukseen ja takaisin matkaa tulee yhteensä noin 6,5 km.

Aikaa ajomatkojen kanssa Ylläkseltä kannattaa varata 3-4 tuntiin, riippuen retkiporukan tallustamisvauhdista ja taukoajoista. Puolessa välissä kipuamista on pieni kaunis tunturijärvi, jonka yhteydessä on polttopuilla varustettu kota. Ei hätää siis, jos nälkä iskee!

Itse huipulle päästyämme maisemat ovat upeat. Istumme tunnin verran nauttien kahvista, retkieväistä ja fiilistellen kaunista luontoa ja sitä legendaarista postikorttimaisemaa. Tunturin laella on myös pieni kaunis lampi antamassa oman sysäyksen maisemaan.

Maisemat tunturin laella ovat sanattoman kauniit. Ehdottomasti suositus mukavalle päiväreippailulle!

 

Retkeilyterveisin,

Jonne
AuroraCottage

Mökkien kunnostusta ja remonttimiehen odotus palkitaan

Huoltoryhmämme saapuu kohti Yllästä. Lappia hellii poikkeuksellisen trooppinen ilmasto. Tämä lupaa hyvää työmotivaatiota mökkien kunnostukseen. Meidän kesälauantaita ei kuitenkaan vietetä tyynellä järvellä katsoen ilta-aurinkoa, vaan on aika ruveta huoltamaan mökkejä. On se aika vuodesta, kun mökin omistajat tanssivat porakoneiden ja siveltimien kanssa korjaten ja parannellen talven ruuhka-ajan jälkeisiä kulumia ja puutteita. Kesällä huoltotoimenpiteet on helpointa tehdä, sillä mökeillä on vähemmän vierailijoita. Joillakin mökeillä on asiakkaita, onhan Lapin kesämatkailu nostanut huimasti päätään. Tänä kesänä pohjoisen kamaralla on eniten kesämatkustajia kuin koskaan, joten vipinää on riittänyt.

Lista huoltotöistä on pitkä. Tämän kauden isoimpiin projekteihin kuuluu mökkien ulko- ja sisämaalausta, tapetointia, keittiön uusimista, ovilistojen vaihtoa, laudesuojien vetämistä, ulkotuolien ja -pöytien tekemistä ja kunnostusta, sähkölamppujen uusimista energiatehokkaammiksi ja lukemattomia pienempiä hommia. Haluamme pitää mökkien laatutason korkealla, joten kysymme asiakkailtamme monesti vierailun jälkeen mihin asioihin halutaan parannusta. Suurin osa palautteesta pystytään toteuttamaan, mutta välillä kuulee erikoisempiakin ideoita. Eräs asiakas halusi kerran, että vaihdan tiskikoneen, koska vanhempi herrasmies ei osannut laittaa konetta päälle. Toinen asiakas tuli uuteen mökkiin ja halusi, että vaihtaisimme ikkunasmyygit, koska väri ei miellyttänyt. Pääsääntöisesti saamme kuitenkin hyviä käytännön vinkkejä, joita toteutetaan asiakkaiden ollessa muilla mailla. 

Tunturin Topaasissa keittiö sai täysin uuden ilmeen. Lopputulos on mielestäni huomattavasti raikkaampi. Ainoastaan kaapinovien ja keittiön tason vaihdolla saa ihmeitä aikaan, eikös?

Tarvii sitä remonttimieskin välillä huilia, ja paras tapa nollaukseen löytyy joelta. Aamuyöllä ylös ja eikun soutamaan! Kun tarpeeksi kauan jaksaa yrittää, saattaa saada palkinnon. Kovan yrityksen jälkeen tarttui vapaan Muonionjoen villilohi! Kyllä sitä oli odotettukin. Niin kuin monesti lohimiehiltä kuulee: lohia ei oteta, ne annetaan.

Taas on paikat kunnossa loppuvuoden ruuhka-aikaa varten. Nyt voi remonttimies siirtyä hetkeksi toimistohommiin. 

Huoltoterveisin,

Jonne/AuroraCottage

Kaivos – uhka vai mahdollisuus? Ex-kaivosmiehen pohdintaa

Rakastan kotimaani upeaa Järvi-Suomea, saaristoa, mutta etenkin Lappia. Lapsena, kun minulta kysyttiin, minne haluaisin lähteä lomalle, niin vastaus kuului aina samanlailla: Lappiin! Syykin oli selvä: rakkaus luontoon ja se tunne, että voit olla luonnon kanssa sinut. Muistan kirkkaasti, kun saavuimme pitkän automatkan jälkeen Äkäslompolon kylään ja näin joka puolella maasta kohoavia tuntureita, puita, poroja ja Äkäsjoen. Ajattelin että täällä minä tulen joskus asumaan ja niinhän siinä sitten kävi.

Päädyin opiskelemaan kaivosalaa Kolarissa ja 3 vuotta kaivoksella työskenneltyäni tartuin muihin haasteisiin. Nyt kun Ylläkselle puuhataan kaivosta, on se koskettanut suuresti myös minua. Koen, että entisen kaivoskokemukseni ja nykyisen matkailuelinkeinoni vuoksi pystyn näkemään molempien osapuolien näkemykset tässä asiassa. Ylläksen kaivoshankkeesta on puolesta ja vastaan niin monta kirjoitusta, että koitan pitää tämän kirjoituksen lyhyenä ja selkeänä. Aloitetaan kaivoksen tuomista negatiivisista asioista:

  • Kaivostoiminnan toimintaa määrittää isossa kuvassa vain yksi sana: RAHA. Kun saat ajokortin ja opit ajamaan autolla, sinua opetetaan ja valvotaan. Loppukädessä kuitenkin autoa ajat sinä ja sinä olet vastuussa itsestäsi ja muista liikenteessä olevista. Sama asia se on kaivoksen kanssa. Kaivoksen suurin tehtävä on tehdä rahaa, joten päätöksenteko tapahtuu raha edellä. Vaikka toimintaa valvotaan, niin loppukädessä vastuussa on kaivos. 
  • Avolouhoksen koko olisi 30 neliökilometriä, eli sen sisään mahtuisi yli 4000 jalkapallokenttää. Se tarkoittaa, että se näkyisi Ylläs-tunturilta selkeästi.
  • Kaivokselle olisi Äkäslompolosta linnuntietä 8 kilometriä. 8 kilometrin etäisyys yhdelle Suomen upeimmista kansallispuistoista ja luontokohteista on todella vähän.
  • Jätevesiä laskettaisiin Äkäsjokeen, josta se valuisi suoraan Suomen parhaaseen lohijokeen Muonio-Torniojokeen ja siitä tietenkin Perämereen. Kaivos ei siis ole pelkästään vain Äkäslompolon huoli, vaan se on myös Muoniojoen asukkaiden ja jokivarren matkailuyrittäjien huolena. Toinen iso ongelma jäteveden laskun kanssa Muoniojokeen on se, että toiselta puolelta jokea Pajalan kunnasta, Ruotsista, lasketaan toisen kaivoksen jätevedet samoille paikoille mihin kaivoksen jätevedet ovat suunniteltu tulevan. Arvion mukaan Suomen parhain lohijoki olisi mennyttä. Puhumattakaan, jos kaivokselta lirahtaa vahingossa vähän ylimääräistä jätevettä, on tuho jo tapahtunut ja kemikaaleja on mahdoton saada pois joesta/merestä.
  • Paljon puhutut pöly- ja meluhaitat olisivat myös mittavat ison avolouhoksen myötä. Tässäkin asiassa voi nähdä kuinka RAHA määrittelee ja yhtiön lupaamat työpaikat ajavat ohi kuntapäättäjien kiikareissa. Muistutuksena vielä, että matkailu ja ulkomaalaiset turistimäärät ovat kovassa nousussa Ylläksellä. Ylläksen alueelle tulisi varmasti vielä lisää investointeja, mutta kaivoksen suunnittelu häiritsee rahoittajia – kuka haluaisi katsoa kaivoksen piippuja luonnonpuistossa lasketellessa?
  • Kaivosyhtiön lupahakemukset ovat yleensä pielessä. Lupaa haetaan ensin pienelle määrälle jätevettä, pienemmälle määrälle mitä todellisuudessa aiotaan louhia. Kun lupa on saatu, haetaan uusi lupa jolla nostetaan määriä. Tätä on jo tapahtunut Ylläksen kaivoshankkeessa ja sitä on tapahtunut varmasti jokaisen kaivoksen lupa-asioiden yhteydessä. Tällä tavalla kaivos ajaa kokoajan itseään lähemmäksi päämääränsä. 

Ja se toinen puoli asiassa:

  • Suorat ja välilliset työpaikat, joita kaivos toisi eri arvioiden mukaan on noin 300 ympäri vuoden, 17 vuoden ajan. Työpaikka-argumentti on vahvin kaivoksen eteenpäinviejä, mutta jos kaivosta ei tule, on hyvin todennäköistä, että samat 300 työpaikkaa tulee koko Ylläksen alueelle matkailun tuomien investointien johdosta. Matkailu on myös huomattavasti kestävämpää kehitystä kuin 17 vuoden sirkus keskelle Lapin kauneinta luontoa.
  • Kolarilaisille työpaikkoja – argumentti. Ajatuksena olisi, että kaivos hyödyttäisi kuntalaisia, joten ensisijaisesti  työpaikat jaettaisiin kuntalaisille. Kolarin kunnassa on työttömyysluku noin 15% luokkaa. Kunnassa asuu reilusti alle 4000 ihmistä, joista noin kolmannes on eläkeläisiä. Nopeasti laskettuna kovin montaa kaveria ei kaivokselle kylältä tulisi. Näistä 15% työttömästä kovin moni ei olisi lähdössä töihin kaivokselle. Eli suurin osa työvoimasta tulisi kunnan rajojen ulkopuolelta.
  • Kaivoksen tekemät sponsoroinnit. Todennäköisesti kaivoksen tullessa yhtiö tekisi niin sanottuja hyviä tekoja positiivisuuskuvan parantamisen takia. Niitä on jo nyt näkyvissä kylällä, kun kaivosyhtiö jakaa esim. ilmaisia takkeja Hannukaisen logoilla tietenkin. Varmaan ei tarvitse kenellekään kertoa minkä takia pienessä alle 4000 ihmisen kylässä, jossa lähes kaikki tuntee toisensa jaetaan kaivoskrääsää. On aika helppoa luoda positiivista kuvaa, kun kyläläiset keskustelevat keskenään aiheesta, eivätkä ihmiset uskalla olla eri mieltä toistensa kanssa. Toinen mitä voitaisiin nähdä hyvän ilmapiirin ylläpitämiseksi voisi olla esimerkiksi, että yhtiö maksattaisi kuntalaisille jalkapallokentän tai uuden jäähallin. Tämä olisi sitä matkailun ja kaivostoiminnan yhteistyötä.
  • Uusia palveluja. Uusien kuntalaisten tullessa palvelut ehkä kasvaisivat, mutta niin ne kasvaisivat ilman kaivostakin investointien osuessa kestävään matkailuun. Matkailualalla kosiskellaan työntekijöitä jatkuvasti, eli hommia on kyllä halukkaille.

Ihmiset Kolarissa ovat jakautuneet asian suhteen kahtia: on se puoli, joka haluaa kaivoksen tuomaan lisää työpaikkoja. Tämä on huono argumentti, koska matkailu toisi samat työpaikat pitkällä aikavälillä. Toinen vakiokommentti, jonka kuulee usein: onhan tänne aikaisemminkin mahtunut kaivos ja matkailu. Totta, samassa kunnassa on ollut kaivostoimintaa aikaisemminkin. Se oli silloin ennen, kun matkailu ei vielä ollut niin isossa roolissa. Nykyään matkailu työllistää yli 600 ihmistä ja lisää tulee kokoajan, varsinkin jos kaivosta ei tule.

Kaivos oikeissa olosuhteissa oikein valvottuna voi olla kunnille ja valtiolle hyvä asia edellyttäen, että yhtiö on vastuullinen toimija. Jostakin ne meidän malmit pitää louhia. En kuitenkaan löydä mitään järkevää syytä miksi kaivos pitäisi ajaa Ylläkselle. Toivon ja rukoilen, että kun päättäjät asioista päättävät, niin muistoissa on vielä Talvivaara-sotku ja Sotkamon upean luonnon turmeleminen. Nyt näitä alueita siivotaan verorahoilla. Eihän meistä kukaan halua pikavoittoja, kun voimme myös rakentaa Yllästä kestävästi matkailun saralla? Tuntuu, että Kolarissa on vain pakko olla jotakin mieltä asiasta. Mieleen tulee väkisinkin Englannin EU-ero, Brexit. Kun asiaa kysyttiin äänestyksen jälkeen, tulos olisi ollut aivan eri mitä päätettiin. Ollaan asioista jotain mieltä, mutta jos faktat ei ole selvillä tai “olen kuullut kylänmiehen sanovan tämän olevan hyvä homma”, niin mietitään vielä asiaa. 

Kunnioitetaan luontoa missä vaan liikkuessamme ja matkustetaan, sillä se, jos mikä avartaa. Ylläksen luonto ja matkailu ovat pystyneet vuosien saatossa kävelemään harvinaisen hyvin käsi kädessä. Annetaan perinteiden jatkua, jotta meidänkin lapset saavat kokea saman minkä olemme itse kokeneet ja nähneet. Pidetään Lappi puhtaana ja nautitaan luonnosta sitä arvostaen!

 

Luonto edellä,

Jonne/AuroraCottage

Lapin kesä mahdollisuuksia täynnä

Siellä on niin paljon itikoita! Yleisin lause, kun kerron ihmisille Lapin kesästä. Kyllä, itikoita on, jos menee metsän siimeksiin niitä etsimään. Tai oikeastaan polttiaisia, kuten Lapissa on tapana sanoa. Suomalaiset pelottelevat turisteja sääskipuheillaan aivan turhaan. ”Luulin, että täällä on paljon enemmän sääskiä”, kuulee yleensä aina, kun tuttavani saapuvat kesäaikaan Lappiin.

Lapin matkailu kesäisin on lisääntynyt todella paljon viime vuosina ja ei syyttä. Turisteja on silti suhteellisen vähän, joten rauhallisuus on taattu. Vilkkain kesäkuukausi on suomalaisten lomakuukausi heinäkuu. Se, miksi turistit ovat löytäneet Lapin lumon kesäaikaan johtuu suurimmaksi osaksi joka puolelta tulevasta Lappi-hehkutuksesta maailmalla. Ruska-aika sen sijaan on jo vuosia ollut Lapissa suosittu ja jos ruskalle tänä vuonna vielä mielii, majoituksen kanssa on jo kiire.

Lappi koetaan monesti hiihto- ja laskettelukohteena, mutta kesä tarjoaa todella paljon aktiviteettejä ja luonto on tietenkin aivan eri näköinen kuin talviaikaan. Tunturin tuulessa vaeltaminen, metsän siimeksessä luontoon tutustuminen, kalastus upeissa maisemissa, alamäkipyöräily Ylläksen rinteitä alas, saunominen, kansallismaisema ja moni muu, saa ihmisen tuntemaan olevansa osa luonnon kaikkeutta. Ylläksellä on myös pystytty kehittämään kesäohjelmaa paljon vuosien varrella.

Gondolihissillä pääsee ylös Ylläksen laelle asti ihastelemaan upeaa maisemaa.

Porot jolkottelevat kylillä myös kesäisin.

Kalastelua auringonlaskussa Äkäslompolojärvellä.

Välillä voi pulahtaa viileään veteen uimaan.

Ylläksen rinteet tarjoavat sopivaa haastetta myös frisbeegolfin harrastajille. 18-väyläiset frisbeegolfradat löydät sekä Ylläsjärven että Äkäslompolon puolelta. Tällaisia frisbeegolfratoja näin huikeilla maisemilla ei montaa löydy tästä maasta!

Kahdeksan vuodenajan Ylläs tarjoaa kesälläkin upeita elämyksiä. Oma suosikkini on joenpinnan seuraaminen kesäyössä jokiveneestä käsin.

Näky ei ole paha myöskään päiväsaikaan 🙂

Heinäkuun lopulla hillat alkavat kypsymään poimijoita varten. Metsät ovat pullollaan muitakin marjoja, joten marjanpoimijoille riittää savottaa.

Ylläksen lähimaastosta löydät vesiputouksia, jokia, puroja sekä järviä. Mm. 15 km päässä Äkäslompolosta sijaitseva Pakasaivo eli Lapin Helvetti on upea näky ja siellä kannattaa poiketa ja käydä retkeilemässä. Katso lisää täältä Pakasaivon ihmeestä.

Kuerlinkat ovat kaksi runsasvetistä putousta Kolarin kunnassa lähellä Äkäslompolon kylää.

Oman mökin pihassa voi grillailla ja nauttia nuotion lämmöstä, paistaa makkaraa ja nauttia vaikka yöttömän yön tunnelmasta. Kesällä majoitusta löytyy yllättävän edullisesti ja lentotarjouksia voi löytää jopa muutamalla kympillä. Olisiko tänä kesänä aika tutustua oman maamme aarteisiin?

 

-Jonne-

 

Kohti kevättä Ylläksellä

Kohti kevättä Ylläksellä

Tervetuloa AuroraCottagen blogiin! Päätimme aloittaa blogin kirjoittamisen, sillä haluamme jakaa kokemuksiamme Lapista, sen uskomattomasta luonnosta sekä kaikesta mitä se tarjoaa lomailijalle eri vuodenaikoina. Tulemme myös blogissa jakamaan omia vinkkejämme Lapin lomailuun. Blogin aihepiirit tulevat vaihtelemaan laidasta laitaan. Jos jokin aihe kiinnostaa erityisesti, niin heittäkäähän ideaa tulemaan. 🙂

Koska menemme koko-ajan kohti kevättä ja kaamos alkaa olemaan selätetty, niin aloitetaan ensimmäinen aihe kertomalla mitä sydäntalvi ja Ylläksen kevät meille tarjoaa erityisesti tänä vuonna. Olethan käynyt jo SnowVillagessa? Upean näköinen lumilinnakompleksi tarjoaa Game of Thrones -teemalla taidokkaasti tehdyn kokonaisuuden. Maailmantähtiä vilisevä lumilinna sijaitsee aivan Ylläksen vieressä. Suosittelen!

Tiesithän, että Ylläksellä ja sen lähialueilla sammutetaan katuvalot joka ilta klo 22.00 – 06.00? Aika on nimeltään Ylläs Twilight. Tarkoituksena on edesauttaa Lapin revontulien katselua, mikä onnistuu tietenkin parhaiten pilkkopimeässä. Twilight-aika kestää 6.10.2017-23.2.2018 välisen ajan. Parasta revontulien katseluaikaa ovat tunnit keskiyön molemmin puolin. Kevättalvella ja alkusyksyllä näkee tilastollisesti eniten revontulia. Keväällä on myös vähäpilvistä, joten olosuhteet revontulibongaukseen ovat hyvät.

Kevät on vilkasta aikaa myös Ylläksen ravintoloissa, joissa vilisee paljon Suomen eturivin artisteja mm. Eveliina, JVG, Jenni Vartiainen, Suvi Teräsniska ja paljon muita! Tarkista täältä koko kattaus.

Kevät Ylläksellä tarjoaa monenmoista elämystä matkailijalle. Moni luulee, että huhtikuun alussa ei enää lunta löydy, mutta monesti silloin onkin paras aika ulkoiluun, kun aurinkokin jo pilkahtelee ja lämmittää mukavasti. Kevään ehkä parhailla viikoilla 16 ja 17 tilaa löytyy vielä monesta mökistä. Myös maaliskuun lomaviikoille löytyy vapaata majoitusta esim. Ylläsjärven puolella olevassa 197m² uutukaisessamme Tupulissa. Tupuli on uusin loma-asuntomme ja on oiva valinta etenkin laskettelijoille ja lautailijoille rinteen vieressä olevan sijaintinsa puolesta.

Ihanaa kevään odotusta! Kohti valoa mennään 🙂

Contact

+358 45 787 416 02
[email protected]

4 days ago

AuroraCottage

🇫🇮 ... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

AuroraCottage

Sunset by the river 🌅
📸: Aleksi Velhola
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

AuroraCottage
View on Facebook

2 weeks ago

AuroraCottage

What if you would invest your Black Friday money this year in experiences instead of materia? Would you like a walk underneath the Northern Lights or a husky ride through a snowy forest? Afterwards some hot chocolate by the fireplace. You can buy all sorts of things with money. Experiences last forever.

P.S. Forecasts say snow is coming! 😊❄
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 weeks ago

AuroraCottage

Äkäslompolo lake, Ylläs, yesterday at 15:00. Still waiting for snow ❄Äkäslompolo Lake, above, yesterday at 15. The Comet is, but where's the snow? ❄ ... See MoreSee Less

View on Facebook