Blogi

Aikamme epidemian jälkeen – kun kaikki palaa normaaliksi

Aikamme epidemian jälkeen – kun kaikki palaa normaaliksi

Vielä muutama viikko sitten tuskinpa kukaan osasi arvata, että Ylläksen hiihtokeskus, ladut ja oikeastaan kaikki tullaan sulkemaan, ihmisiä kehoitetaan pysymään kodeissaan ja monen unelma Lapin lomasta joudutaan perumaan. Maailmantilanne on meille kaikille uusi ja hieman ymmällään sitä katsoo myös täältä pohjoisen perukoilta.

Puhutaan kuitenkin tällä kertaa ajasta epidemian jälkeen. Mitä tapahtuu suomalaiselle matkailulle ja kaikille sen ympärille rakennetuille palveluille sitten kun olemme toipuneet koronan aiheuttamasta pysähdyksen tilasta? Asia on päivänselvä: vaikka ihmisten kukkaro onkin keventynyt, niin monelle pitkät loma-ajat merkitsevät tahtoa päästä uusiin maisemiin. Reissuja voi tehdä myös pienellä budjetilla ja upeita luontokohteita löytyy ilmaiseksikin. Olisiko tänä vuonna vuorossa pyrähdys kotimaan kamaralla? 

kala

Lomalle ulkomaille vai kotimaahan?

Ihmisen elämä ilman sosiaalisia kontakteja, aktiviteettejä ja paikkarajoitettuna voi pidemmän päälle tuntua pitkästyttävältä, vai onko joku toista mieltä? Me tarvitsemme kokemuksia ja elämyksiä, mutta ulkomaille lähtö voi vielä pitkään epäilyttää koronan vuoksi. Olisiko sitten kotimaan matkailu vaihtoehto? Monelle on automaatio miettiä ensimmäisenä ulkomaan reissua, ja niin jääkin usein Suomen tarjoamat upeat mahdollisuudet tutkimatta. Voisitko vaikka tänä kesänä tai syksynä kuvitella pyöräileväsi Ahvenanmaalla, kiivetä Kolin huipulle, seilata Turun saaristossa, lähteä patikoimaan tai maastopyöräilemään Ylläkselle, mökkeillä Kainuussa, nauttia upeista Järvi-Suomen maisemista tai vaikkapa tutkia käsivarren Lapin karua luontoa?

Suomi on mahdollisuuksia täynnä. Ajoimme yhteiskunnan kaikki ei-välttämättömät toiminnot yhdessä viikossa alas. On kaikkien vastuulla myös nostaa ne sieltä ylös, kunhan sen aika on. Vielä ei kukaan osaa sanoa milloin yhteiskuntamme palaa ennalleen, ja palaako se edes täysin samanlaisena? Uskallanpa väittää, että lähimatkailun ja Suomen matkailun suosio tulee jatkossa vielä kasvamaan. Suomen matkailun valttikortteja meille suomalaisille ovat ehdottomasti helppo saavutettavuus, turvallisuus sekä upeat luontokohteet ja niiden tarjoamat elämykset.

tunturipuro

Kotimaan matkailulla tuet suomalaisia yrittäjiä

Kun yhteiskunnan rattaat alkavat taas pyörimään, niin toivon kaikilta tukea suomalaisten palveluiden ja tuotteiden nostamiseksi entiselle paikalleen. Näin me tuemme suomalaisia yrityksiä ja niissä työskenteleviä arvokasta työtä tekeviä työntekijöitä. Toivottavasti tämä kokemus myös laajentaa monen meidän ajattelumaailmaa ja ”minä itse” ajattelulle tulisi piste. Jos vähän antaa, paljon saa, vai miten se meni?

On ollut hieno nähdä kuinka suomalaiset kuluttajat ovat innostuneet tukemaan suomalaista yrittäjyyttä ostamalla suomalaisia tuotteita ja palveluja. Tämä luo uskoa siihen, että näinkin haastavasta tilanteesta kyllä noustaan. Haluan uskoa, että suomalainen sisu ja sotien jälkeen rakennettu maailman paras yhteiskunta on meille tärkeä voimavara.

ylläs maisema

Lohtua koronan keskelle

Turvallisuus ja terveys ennen kaikkea. Lapin rauha odottaa tulijoita kyllä kesään, syksyyn ja ensi talveen! Jos aika käy pitkäksi ja Lappi on aistittava jotenkin, käy nauttimassa Lapin ja Ylläksen kuvasatoa Instagram-tilillämmeNyt on aika pitää huolta toisistamme. Rakastetaan toisiamme, pidetään yhteyttä, huolehditaan heikoimmista.

Jonne / AuroraCottage

Ankea marraskuu? Olen eri mieltä!

Ankea marraskuu? Olen eri mieltä!

Lokakuussa pysyvä valkoinen lumipeite, valmiita hiihtoreittejä ja kovaa jäätä. Talvi tuli vauhdilla ja pysyväksi Ylläkselle jo lokakuussa. Marraskuussa Ylläksellä kävellessään ei välttämättä voisi uskoa että Etelä-Suomessa on tällä hetkellä plussakelit ja paikoitellen maa täynnä vesilammikkoja. Pakkasmittari näyttää tänä marraskuun alun aamuna -26 C° ja lunta on reilusti.

Moni varaa etelän loman loka-marraskuulle päästäkseen pakoon synkkiä ja loskaisia päiviä. Kuinkahan moni tulee miettineeksi, että Lapissa on tähän aikaan vuodesta mainiot olosuhteet lomailuun? Ei ruuhkia, majoitusta saa huokeaan hintaan ja tekemistä piisaa. Kotimaassakin pääsee hienosti arkea pakoon nauttimalla rennosta mökkielämästä tai suuntaamalla ulos luontoon. Kurkataanpas hetkeksi Ylläksen alueen loppuvuoden kuulumisiin ja sen tarjontaan.

Anna kaamoksen viedä mukanaan

Lokakuun aikana näimme upeita valoisia päiviä. Voisi jopa sanoa, että kelit vastasivat keväthankien loistokkuutta. Kuvat puhukoon puolestaan.

Marraskuun aikana päivän pituus on lyhentynyt nopealla vauhdilla. Kun lokakuun lopussa saimme nauttia jopa 8,5 tunnin päivistä, nousee aurinko nyt marraskuun lopulla klo 10.15 ja laskee 14.10. Tuosta voi laskea, ettei päivälle jää pituutta kuin vaivaiset 4 tuntia! Kaamos on kuitenkin otettava ilolla vastaan ja mikäs sen ihanampaa kuin hämärtyvät illat, takkatulen loimu ja kynttilät. Omakohtaisesti voin myös todeta, että luonnosta saa energiaa, jolla jaksaa tämänkin synkän vuoden ajan ohi!

Hyödy halvoista hinnoista

Ylläksen majoituksen hintataso vaihtelee rajustikin eri sesonkien mukaan. Loka-marraskuu sekä joulukuun alku on edullista aikaa lomailla ennen kuin hinnat nousevat joulusesonkiin. Tämä kausi on ollut AuroraCottagella todella vilkasta ja muutamassa mökissä on koko kausi jo lähes loppuunmyyty! Jos mielit vielä ennen loppuvuotta Ylläkselle, löytyy vapaata majoitusta vielä kaikenkokoisissa mökeissä.

Ota varaslähtö hiihtokauteen

Ensimmäiset ladut avautuivat Ylläkselle tänä vuonna jo lokakuun puolella. Pääset ladulle helposti, sillä valmiita latuverkostoja on Ylläksellä tehtynä parhaimmillaan 330 kilometrin verran. Reittejä kulkee sekä tuntureilla että metsien suojassa. Koiranomistajille iloinen asia on, että Ylläkselle on avattu tälle kaudelle 20 kilometriä lisää koiralatuja. Täällä et laturaivoon törmää, sillä tähänkään vuodenaikaan ei paljon ruuhkia ole 🙂

Suuntaa tunturiin

Ylläksen laskukausi startattiin 23.11. Useat rinteet ovat jo auki ja uskomattomat 63 rinnettä ovat käytössäsi myöhemmin kauden aikana. Laskettavaa riittää siis varmasti kaikille ja tunturin molemmin puolin pääsee yhdellä hissilipulla. Rinteitä löytyy helpoista vaativiin, pisimmillään jopa 3 kilometriä! Suurimman osan Suomen laskettelurinteistä testanneena pidän Yllästä parhaana keskuksena monipuolisuuden ja korkeuseron ansiosta. Katso täältä ajankohtaiset rinne- ja hissitiedot.


Kuva: Mira Väisänen

Lumikenkäily sopii vauvasta vaariin

Lumikengillä voit tutustua Ylläksen alueen tuntureihin ja talviseen luontoon monenlaisessa maastossa, ja hyvin luontoystävällisesti. Lumikenkien käyttö on helppoa – tarvitset ainoastaan kohtuullisen tasapainon ja lämpimät varusteet. Helpoiten pääset alkuun lähtemällä valmiille lumikenkäilyreitille.


Kuva: Mira Väisänen

Nouse läskipyörän selkään ja koe vuoden retkikohde 2019

Ylläs on investoinut viime vuosina todella paljon pyöräilyyn. Tästä kertoo mm. yleisöraati, joka valitsi Ylläksen vuoden 2019 parhaaksi maastopyöräilyretkikohteeksi. Iso osa Ylläksen lumikenkäreitestä on avattu tänä talvena myös fatbike-pyöräilijöille. Myös uusia reittejä on avattu mm. Savottakahvila Elämän Luukulta Äkäsaivon kautta Peurakaltiolle kulkeva reitti ja tunturin puolelta toiselle menevä eräreitti. Vuokraamoista löytyy pyöriä joka lähtöön ja tunturit tarjoavat mahtavat puitteet pyöräilylle.

Lumisin terveisin,

Jonne Vuorinen
mökki-isäntäsi

Neljän kelopölkyn tarina

Neljän kelopölkyn tarina

Lomalla Rubiinissa Äkäslompolossa syntyivät kelohahmot KUUSILMÄ, JÖRÖ-UKKI, TUOHITUKKA ja VILKKUSILMÄ. Näin ne saivat alkunsa ja tässä heidän tarinansa. Kirjoittanut kelopölkkyhahmojen äiti, Merja Honkajuuri, vieraillessaan Rubiini-mökissä. Kiitos Merja!

Luin viestejä viistotun kelon, oksien jälkiä sahan jättämiä, kuvioita miettien, kuka sieltä syntyä haluaa, kodikseen Rubiinin ja Safiirin pihapiirin ottaa.

KUUSILMÄ: Täysikuu hohti vaaleana vinotusta kelopölkyn pinnasta. Kenen silmä, kuka siinä katsoo? Kuusilmä tietenkin, pieni lettipäinen tyttö. Jörö-ukin oma kulta lapsenlapsi. 

JÖRÖ-UKKI: Ei komea hän ei ole, vaan aika on jättänyt jälkensä hänen olemukseensa. Mutta eipä löydy harmaiden kelopölkkyhahmojen maailmasta toista yhtä sympaattista olentoa. Niin, ja ne tarinat mitä hän kertoo Kuusilmälle pyöreät hampaat vilkkuen Safiirin terassilla voit kuulla,kun hetkeksi pysähdyt ja annat mielen levätä.

TUOHITUKKA: Yksisilmäisten kelolintujen prinsessa on Tuohitukka. Hänen valtoimenaan valuva tuohitukkansa on koko kelolintuyhteisön ylpeys. Tuohitukka odottaa Rubiinin terassilla Kaarnapää-prinssiään saapuvaksi. Ehkä jonakin päivänä…

VILKKUSILMÄ: Vilkkusilmä on kaikkien ystävä ja toivottaa tervetulleeksi kotitaloonsa Rubiiniin. Hän vinkkaa silmää ja jakaa hyvää mieltä jokaiselle vastaantulijalle. Sinä saat ottaa tämän lahjan vastaan ja nauttia. 

 

Tupuli-mökin muodonmuutos

Tupuli-mökin muodonmuutos

AuroraCottage:n monelle kohteelle on tehty pienellä vaivalla ilmeen kohotusta eli ns. facelift. Nyt esitellään Ylläsjärvellä oleva mökki nimeltä Tupuli. Tupuli on suurehko mökki, jossa majoittuu jopa 13 henkeä. Ensikertaa vieraillessani Tupulissa ajatuksissa oli, että tästä saadaan todella kivannäköinen. Makuja ja mökkejä on monenlaisia, mutta tällä kertaa lähdettiin hakemaan Lappi-henkisyyttä, valoisuutta, raikkautta, tunnelmaa ja ripaus luksusta. Ja miten pienestä se voi joskus olla kiinni! Tupulissa on ennestään laadukkaat kalusteet, joten pelkillä tekstiilimuutoksilla ja pienillä kalustevaihdoilla saimme yllättävän paljon kevyemmän ja ilmavamman kokonaisuuden aikaan.

Pienellä vaivalla saa paljon aikaan

Alakerran suuressa makuuhuoneeasa tehtiin tyypilliset muutokset vaihtamalla verhot, päiväpeitot, matot, tyynyt ja viltit. Lisäksi viherkasvi ja luontoaiheinen taulu tuovat piristystä. Ero edelliseen verrattuna oli suuri. Tässä makuuhuoneessa menee vaihtoon vielä kuvien ottamisen jälkeen peili. Vanhasta peilistä irrotetaan kehykset ja peiliosa upotetaan kelokehikkoon, jolloin saadaan pala Lapin luontoa sisustukseen. Kaikki minkä voi uusiokäyttää, niin uusiokäytetään. Näin saamme vanhalle peilillekin uuden elämän.

Keittiössä päätimme satsata laadukkaaseen vahaliinaan, joka on helppo puhdistaa kostella rätillä pienistä tahroista. Valokuvalla on iso merkitys mökin viehättävyyden viestinnässä. Kattaus luo tunnelman aidommasta tilanteesta. Valokuvassa pitää kuitenkin muistaa, että kuvan on vastattava todellisuutta.

Itse tehty tuo esiin omistajan käden jäljen

Aina ei kalusteita tai tekstiilejä tarvitse lähteä etsimään kaupoista. Jos kädentaitoja löytyy, kannattaa ehdottomasti tehdä itse sen minkä voi ja osaa. Itse tehty on niin ekologosempi kuin halvempikin vaihtoehto ja lisäksi lopputulos on persoonallisempi kuin valmiiksi kaupasta ostettu. Tässä mökissä voi nähdä omistajan käden jäljen, mm. keittiöön olemme tehneet omin kätösin kelosta valaisimen.

Lapin henkeä haluttiin tuoda olohuoneeseen vaihtamalla tummanruskea sohvapöytä kelopöytään. Pöydän toteutukseen ja suunnitteluun käytettiin aikaa urakalla. Pöydän tekeminen ei ollut aina helppoa, mutta lopputulos ratkaisee. Jykevä ja kaunis pöytä sopii Tupulin olohuoneeseen kuin nenä päähän. Kiitokset tekijälle, eli Brunolle!

Yläkerran makuuhuoneisiin tuotiin elävyyttä äitini tekemin tekstiilein. Verhot ommeltiin vanhoja verhoja hyväksi käyttäen niin, että entiset pimennysverhot saivat pintaansa vaaleamman kukkakuosisen kankaan (joka sekin oli uusiokäytetty). Upea hirviaiheinen seinätaulu luotiin vanhoista kankaanpaloista.

Uudistusprojektit vaativat jonkin verran aikaa ja hitusen myös rahaa. Tupulin uudistukseen ei kulunut paljoa rahaa, sillä saimme paljon uusiokäytettyä vanhaa ja rakennettua itse. Paljon voikin tehdä itse, jos tahtotila on oikea ja ajan priorisoi oikein. Tämän faceliftin jälkeen en olisi millään halunnut palata Ylläkseltä kaupunkiin – olisin vain halunnut jäädä uudistettuun Tupuliin fiilistelemään ja tunnelmoimaan. Sen verran tyytyväinen olin lopputulokseen. Mitäs mieltä sinä olet? Viihtyisitkö tässä mökissä? Aika näyttää mitä seuraavaksi keksitään! Nyt kohti kesää ja otetaan hieman lepoa ennen sesongin alkamista.

Katso loput kuvat ja ihastele tarkemmin Tupulin uutta ilmettä

Kesäterveisin,

Jonne Vuorinen / AuroraCottage

Lemmikin kanssa Lapin lomalle

Lemmikin kanssa Lapin lomalle

Saamme ajoittain kyselyitä asiakkailtamme ovatko lemmikit sallittu vuokramökeillämme. Asia ei ole itsestään selvä, sillä moni lemmikinomistaja kokee koiraystävällisen majoituksen löytämisen vaikeaksi. Lemmikin mukaanotto saattaa mökinomistajan mielessä näyttäytyä karvaisina sohvina, jätöksinä pihamaalla ja pureskeltuina tuolinjalkoina. Me lemmikinomistajina tiedämme kyllä onko oma lemmikki sopeutuvainen uuteen ympäristöön ja kannamme vastuun lemmikin tekosista, niin kuin kantaisimme vastuuta oman lapsen tekosista. Valitettavasti poikkeuksiakin löytyy, ja niiden vuoksi tarjonta lemmikkiystävällisistä mökeistä on suppeampaa.

Kuva: Helmi ja Onni katselevat Ylläksen jylhiä maisemia. Lähtö reitille Luontokeskus Kellokkaan pihasta.

AuroraCottagen tarjonnasta löytyy useampi mökki, jonne kaikenkarvaiset lemmikit ovat tervetulleita. 4-6 hengen porukoille sopivat loistavasti esim.Tupasvilla 1 ja Tunturin Topaasi, yli 6 hengen porukoille Saparan Helmi, Tupuli ja Rubiini. Ymmärrämme, että lemmikkieläimet ovat kuin perheenjäseniä, joita ei noin vain jätetä muiden hoiviin. Ja mikä nyt olisikaan parempi paikka omalle lemmikille kuin Lapin kaunis luonto, joka oikein kutsuu kirmaamaan ja nuuskuttelemaan! On kuitenkin hyvä, että valikoimassa on myös mökkejä, joihin lemmikkejä ei koskaan ole tuotu, jotta myös allergikoille löytyy turvallinen ja mukava paikka Lapin lomailuun. 

Kuva: Pakasaivossa riittää Onni-koiralla ihmeteltävää.

Mitä puuhailla koiran kanssa Ylläksellä?

Ylläkseltä löytyy paljon mukavia ulkoilupaikkoja koiranomistajille. Patikoimaan voi lähteä tunturipoluille, metsiin tai vaikkapa tehdä reissun Pakasaivon rotkojärvelle. Mikäpä sen mukavampaa kuin nauttia luonnon kauneudesta parhaan ystävän kanssa. Jos mökiltä pitää päästä helposti ja nopeasti koiraa juoksuttamaan, niin Äkäslompolon keskustasta löytyy koirapuistoja tähän tarkoitukseen. 

Kuva: Pitkospuita riittää kaikille koirille käveltäväksi.

Kaulavaarasta lähtee Velhon Kodalle n. 3 km koirapolku, joka on itse asiassa Velhon kodan huoltoreitti. Reitti on helppokulkuinen ja yleensä rauhallinen ja mukava koirien kanssa ulkoiluun.

Jos mielit ottaa lemmikin mukaan hiihtoreissulle, niin Ylläkseltä löytyy useita eri pituisia koiralatuja. Viime vuosina tähän onkin satsattu Ylläksellä ja uusia koiralatuja on avattu jopa 20 km. Koiraladuilla hiihtäessä on hyvä olla erityisen varovainen ja muistaa kerätä jätökset pois laduilta.  

Jos lemmikille sattuu jotakin kesken reissun, niin apu on lähellä. Kolarista löytyy mm. Eläinlääkäri Markus Kiili  ja Kolarin kunnan eläinlääkäripalvelut.

Loppuun vielä vinkit lemmikin kanssa matkustaville

 • Älä pidä koiraa vapaana koirapuistojen ulkopuolella.
 • Talvella pakkanen voi purea pikku tassuihin. Ota mukaan etenkin pikkukoirille lämmintä ulkoiluvaatetta sekä tossut tassuihin.
 • Korjaathan lemmikin jätökset koiraladuilta ja yleisiltä kulkureiteiltä
 • Ethän jätä koiraa yksin mökkiin uutena vuotena

AuroraCottagen tiimi on huomioinut lemmikin kanssa matkustelevat. Kaikissa mökeissä, joissa lemmikit ovat sallittuja löytyvät ruoka ja juomakipot. Mökit myös siivotaan aina lemmikkien jälkeen erityisen hyvin. Tervetuloa varailemaan kesän ja ruskan lenkkeilymatkoja ihaniin Ylläksen maisemiin!

Ps. Suuren matkailusuosion johdosta Lapin kesän ja ruskan palvelut ovat laajentuneet ja kohentuvat vuosi vuodelta. Pidetään luonto silti puhtaana, että voimme nauttia tästä myös jatkossa. Hyvää kevättä!

AuroraCottagen tiimi

Mietitkö oman mökin vuokrausta Lapin tunturikeskuksissa?

Mietitkö oman mökin vuokrausta Lapin tunturikeskuksissa?

Suomesta löytyy yli puoli miljoonaa mökkiä. Voisinkin väittää suomalaisia mökkikansaksi. Aina ei omalla mökillä ehdi viettää niin paljon aikaa kuin haluaisi. Jos mökin omistajat laskisivat käyttöasteita, niin monelle tulos voisi jäädä melko heikoksi. Tulijoita tyhjillään oleville mökeille kyllä riittäisi. Ajatus siitä, että oma mökki olisi tulonlähteenä laskujen sijaan on kiinnostava ja varteenotettava vaihtoehto. Mitä mökin vuokraaminen Lapissa vaatii ja kannattaako siihen lähteä? Mitkä on vähennyskelpoisisa kuluja mökin tuloista? Miten mökin omistaja voi vaikuttaa vuokratuottoon? Soveltuuko minun mökkini vuokralle? Pureudutaan näihin mökin omistajia kiinnostaviin kysymyksiin tässä kirjoituksessa.

Suomen vetonaulana ovat luonnon puhtaus ja turvallisuus. Ne houkuttelevat nyt ulkomaalaisia ennätysmääriä Lappiin.

Majoituspalveluiden ostaminen Lapissa on voimakkaassa kasvussa. Lomailuun ja aktiviteetteihin käytetään rahaa ja aikaa kokoajan enemmän. Nyt haetaan helppoutta, mukavuutta, vaihtelua ja elämyksiä, ja niitähän Lapissa piisaa. Etenkin tänä talvena ei ole voinut jäädä huomaamatta kasvava kiinnostus Lapin matkailuun niin kotimaassa kuin ulkomailla. Iltapäivälehdet ja somekanavat esittelevät lähes päivittäin kuinka maailmantähdet vierailevat Lapissa ja ovat selvästi kokemuksesta haltioissaan. Yöpymisten määrän Lapissa povataankin kasvavan huimat 7,1 miljoonaa vuoteen 2026 mennessä. Eniten kasvaa ulkomaalaisten matkaajien osuus. Niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin vapaa-ajan matkustajat majoittuvat mielellään vuokramökkeihin. Matkailijat hakevat sitä aitoa Lapin tunnelmaa, jota ei välttämättä samalla tavalla hotellihuoneesta löydä.

Revontulet, talvi ja tähtitaivas kiinnostavat matkailijoita, mutta Lappiin halutaan tulla myös muulloinkin. Kesän ja ruskan kysyntä kasvaa kokoajan, ja siellä onkin eniten kasvupotentiaalia.

Miksi laittaisin mökkini vuokralle?

 • Mökin käyttöaste nousee. Kiinteistö pysyy paremmassa kunnossa, kun se on isommalla käytöllä. Pääsääntöisesti vuokralaiset ovat todella siististi ja osaavat kunnioittaa toisen omaisuutta.
 • Tulot. Miksi pitää mökkiä tyhjillään, kun Lapin matkailu huutaa lisää majoituskapasiteettiä ja mökin omistaja saa mukavan korvauksen mökkivieraiden majoittamisesta. Välityspalvelu hoitaa niin myymisen ja markkinoimisen kuin asiakaspalvelunkin.
 • Mökin kulut. Mökin kulut saa katettua vuokratuloilla asettamalla mökin vuokralle siksi aikaa, kun ei itse ehdi käyttämään sitä.
 • Ongelmat havaitaan heti. Jos mökissä on joku hajonnut, tieto siitä kulkeutuu mökin omistajalle nopeasti ja seuraavan loman aikana sekin saadaan korjattua. Etenkin vanhempia ihmisiä askarruttava asia ”vuokralaiset olivat taas rikkoneet kaiken” on omien kokemuksien perusteella jäänyt melko vähäiseksi. Suurin osa lomamatkailijoista, joita AuroraCottagen mökeillä käy on lapsiperheitä, pariskuntia ja eläkeläisiä. Ikähaitari on tyypillisesti 30-70 vuotta. ”Nuorison remuporukat” ovat keskittyneet pääsääntöisesti sinne missä yöelämä on vilkkaampaa.
 • Nyt jos koskaan on hyvä aika mökinvuokraukseen. Suomen vetovoima turvallisena ja puhtaana matkailumaana kasvaa voimakkaasti. Sen tietenkin huomaa myös mökin omistajat.

Miten mökin omistaja voi vaikuttaa vuokratuottoon?

 • Mökin siisteydellä ja viehättävyydellä on iso merkitys, esimerkiksi tekstiilit, taulut, seinävaatteet ym. ovat oiva tapa luoda kotoista ja viihtyisää tunnelmaa
 • Perusasiat on oltava kunnossa mm. kattava ja riittävä astiasto, hyvät sängyt, patjat ja tyynyt
 • Vuosittainen isompi siivous varmistaa sen, että mökin laatutaso pysyy kohdillaan vuodesta toiseen ja mahdolliset puutteet tulee korjattua. Huoltoreissutkin voivat olla nautinnollisia. Käy lukemassa viime kesän huoltoreissustamme.
 • Nopea reagoiminen asiakkaiden palautteisiin mahdollisista puutteista

Harva haluaa ryhtyä aukomaan viemäreitä juuri asetuttuaan mukavasti sohvalle perheen kanssa pelaamaan Aliasta. Vuosittaisissa siivouksissa kannattaa aina käydä perusteellisesti mökki lävitse, oli se sitten vuokralla tai ei.

Tässä kohteessa omistaja on vaihtanut keittiön ovet ja ruokaryhmän. Ilme on muuttunut aikalailla.

Mökit ovat yksilöitä, kuten sen vieraatkin. Se mikä ei toista miellytä, on toisen mielestä huippujuttu.

Mitkä ovat vähennyskelpoisia kuluja mökin tuloista?

Muista aina tarkistaa verottajan sivuilta viimeiset päivitykset vero-asioihin.

✔ Välityspalkkiot ja -palvelumaksut  ✔ Siivoustarvikkeet, pesuaineet ✔ Matkakulut (omistaja käy vuosihuoltokäynneillä muutaman kerran vuodessa)  ✔ Siivouskulut ja avainpalvelukustannukset ✔ Kaikki mökille ostettava vuokraukseen liittyvät kulut esimerkiksi: televisio, patjat  ✔ Markkinointikulut ja materiaalikustannukset ✔ Kalusteiden ja kodinkoneiden hankintahinta tai kiinteä kalustevähennys  ✔ Kiinteistövero ✔ Vakuutusmaksut  ✔ Sähkömaksut ✔ Vesimaksut ✔ Tienhoitomaksut ✔ Jätemaksut  ✔ Nuohousmaksut ✔ Tietoliikennekulut  ✔ Puhelinkulut  ✔ Hoitovastikkeet

Astiastot ovat vähennyskelpoisia kuluja mökin tuloista, kuten mm. AuroraCottage:n välityspalkkiot.

Mitkä ovat mökin omistajan vastuut AuroraCottagen kokonaisvaltaisessa välityspalvelussa?

 • Perusvarustelu mm. astiasto, keittiön varustelu, patjat, peitot, tyynyt kohteen vuodepaikkojen määrän mukaan. 
 • Mökin turvallisuusasiat eli palovaroittimet, jauhesammutin, sammutuspeitto ja nuohoukset ajallaan. Turvallisuus- ja pelastautumisohjeet tulee löytyä. 
 • Siivous- ja avainpalvelusopimusten tekeminen. AuroraCottage hoitaa käytännön koordinoinnin siivous- ja avainpalvelun kanssa.

Mitä AuroraCottagen välityspalvelu tarjoaa?

 • Helpon ja vaivattoman tavan tehdä mökistäsi tuottava
 • Laadukasta vuokranvälitystä ja tehokasta markkinointia
 • Hoidamme vuokrauksen kokonaisvaltaisesti ensimmäisestä kontaktista vuokrauksen jälkeiseen jälkihoitoon, niin että lopputuloksena on tyytyväinen asiakas
 • Hoidamme kaiken yhteydenpidon asiakkaisiin
 • Hoidamme yhteydenpidon siivous- ja avainpalveluihin
 • Saat valmiin mökkikansiopohjan suomeksi ja englanniksi, johon päivitämme mökkisi erityisohjeet
 • Saat ammattilaisen ottamat tyylikkäät valokuvat mökistä
 • Uusille mökeille näkyvyyttä etusivulla sekä Facebookissa
 • Avustamme käytännön asioissa .Soveltuuko minun mökkini vuokralle?

Mökin vuokralle laittaminen voi askarruttaa ja arvo vuokrauksessa mietityttää. Se kannattaa muistaa, että jokaisessa mökissä on jotain hyvää ja pienelläkin sijoituksella voi saada uusittua mökin ilmettä. Esimerkiksi verhojen, koristetyynyjen ja päiväpeittojen vaihtaminen voi muuttaa mökin ilmettä paljonkin. Toki tärkeintä on, että omistaja pitää huolta mökistään ja sen kunnosta, jotta se palvelee lomalaisia mahdollisimman hyvin. Onko mökkini lähellä hiihtokeskusta tai muuta vetonaulaa? Sijaitseeko mökkini erämaan rauhassa kaukana palveluista? Jokaiselle mökkityypille löytyy yleensä kiinnostunutta asiakaskuntaa. Palveluiden läheisyys (sijainti), talomuoto, sisustus, varustelu, mökin rakennusmateriaali, lisävarusteet kuten. takat, nuotiopaikat, voitelupaikat, maastopyörät, palju tuovat tottakai lisäarvoa.

Mökit ovat yksilöitä, kuten niiden vieraatkin. Kaikkia ei voi miellyttää. Onneksi erilaisia mökkejä löytyykin joka lähtöön. Jos harkitset Ylläksellä tai Levillä mökin vuokralle laittoa, niin tutustu sivustoomme ja ota yhteyttä, niin kerromme mielellään lisää!

Talvisin mökkiterveisin,

Jonne Vuorinen
AuroraCottage
+358 44 257 3331

Contact

+358 45 787 416 02
info@auroracottage.com

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#10) This endpoint requires the 'manage_pages' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details.
Type: OAuthException
Code: 10
Please refer to our Error Message Reference.