fbpx

Ylläksen taianomainen kesä on kokemisen arvoinen! Tähän juttuun olemme nostaneet Ylläksen kesän kohokohtia. Lopuksi tarkastellaan mitä Ylläksen tapahtumatarjonnalla on annettavana kesällä 2022. Majoitusta on vielä hyvin saatavilla ja kesällä monesti huokeaan hintaan, joten olisiko aika tänä vuonna antaa Lapin lumon viedä mennessään? Jos harkitset matkaa lasten kanssa, lue myös lapsiperheen reissuvinkkimme Ylläkselle

Patikoiden luontoon

Ei sen helpompaa tapaa tutustua lähimaastoon kuin laittaa hyvät kengät jalkaan ja lähteä patikoimaan Ylläksen lukuisia patikointireittejä. Ylläs on tunnettu seitsemästä tunturistaan, joten kivuttavaa ja nähtävää riittää viikon jokaiselle päivälle. Jos kipuaminen ei houkuta, voit nauttia upeista järvimaisemista, pitkospuista, rehevistä metsäreiteistä sekä pulputtavista tunturipuroista. Reitit on selkeästi merkitty ja niitä löytyy joka lähtöön. Luontokeskus Kellokkaalta lähtee useampi reitti, ja siellä saa myös opastusta tarvittaessa. Laavuja, kahviloita ja grillikotia löytyy tiuhaan, joten monen retkeilijän suosikkihetkestä nautiskelu sujuu vaivattomasti. Heti luontokeskus Kellokkaan takana saatat törmätä kauniin valkeaan tupasvillapeltoon. Tupasvillaa on ympäri Suomea, mutta runsaimmillaan se on Lapin mailla.

tupasvillaPoikkea Varkaankurun polulta Kellostapulin huipulle, niin näet taatusti komeimmat maisemat miesmuistiin! Näkymä Kesänkijärvelle ja Kesänkitunturille on kertakaikkisen komea.

kellostapuli

Tunturipuron solina, pitkospuut ja rauhaa huokuva ympäröivä metsä vie viimeisetkin huolet pois hartioilta.

Lohensoutu ja kaunis jokilaakso

Lohensoutu väylällä on vuodesta toiseen monen unelma. Muoniojoen ranta ja jokilaakso ovat jo itsessään näkemisen arvoisia. Saaliskaloja ovat ahven, harjus, hauki, lohi (merilohi), siika ja taimen (meritaimen). Yleisin kalastusmuoto on lohensoutu veneestä, mutta myös heittelemällä ja perhokalastamalla kalastetaan paljon. Ylläksen vuokramökeiltämme on vain 30 minuutin matka ehkä Suomen parhaalle lohijoelle. Vaikka et kalastaisi, kannattaa käydä ihastelemassa rajajokemme kauneutta.

Ylläksen voi kokea vedeltä käsin myös meloen. Voit meloa pikkujärvillä, virtaavilla joilla unohtamatta kosken kuohuja. Melo tunturien katveessa tai Lapin jylhissä tunturimaisemissa samalla hengittäen maailman puhtainta ilmaa. Melontareittejä riittää moneen makuun.

Pyörällä suoraan maastoon mökin pihasta tai vauhdilla alas mäkeä

Helpoin tapa lähteä pyöräillen tutustumaan Ylläkseen on hypätä maastopyörän selkään ja lähteä pyöräreitille. Pyöräreitit on merkattu selkeästi ja niille pääsee usein jo suoraan mökin pihasta. Sähköinen reittihaku auttaa sopivan reitin löytymisessä.  

ylläs mtb

Jos et omista omaa maastopyörää, niin Ylläkseltä löytyy lukuisia vuokraamoja, joista saat laadukkaan pyörän näppärästi käyttöösi. Sähköavusteinen pyörä on Ylläksen rinteisessä maastossa erittäin toimiva menopeli.

maastopyörä ylläs

Ylläksellä alamäkipyöräily on kokoajan yhä suositumpaa. Oletko sinä kokeillut lajia? Monesti kuvitellaan, että laji on vain tietyn rämäpääporukan harrastus, mutta lajia kannattaa käydä kokeilemassa. Gondolihissillä pyörän kanssa ylös ja alas upeaa Ylläs Bike Parkia. Varoitus! Tähän voi hurahtaa.

Yötön yö

Onhan se nyt mahtavaa, että pimeä ei tule ollenkaan!  Aurinko pysyttelee horisontin yläpuolella vuorokauden ympäri. Tätä ainutlaatuista valoilmiötä tullaan ihastelemaan ulkomailta saakka. 

Ylläksen tapahtumia kesällä 2022

Mitä kaikkea ensi kesänä tapahtuu Ylläksellä? Vielä on moni pienempi tapahtuma ja keikka julkistamatta, mutta tässä jo makupaljoa tulevaan.

Urheiluväki on löytänyt Ylläksen toden teolla viime vuosina. Upeat maastot tarjoavat huikeat puitteet kaikenlaiseen liikkumiseen. Jos kiekkojen heittely on makuusi, niin mikset osallistuisi frisbeegolfin viikkokisoihin, jotka järjestetään joka tiistai kello 17:30. Pyöräilyn ystävien kannattaa suunnata Lappiin 16.7.2022, sillä silloin järjestetään Ylläs-Levi MTB 2022 -maastopyörätapahtuma. Matkoina ovat 30 km, 55 km tai 75 km. 

Heinäkuussa nautitaan eri ulkoilmalajeista Ylläs Outdoor Weekillä, jonka aikana pääset kokeilemaan eri aktiviteettejä pienellä kynnyksellä. Ylläs Outdoor Weekin aikana järjestetään myös  NUTS Ylläs-Pallas -polkujuoksutapahtuma, jossa löytyy eri pituisia matkoja 15 km:sta hurjaan 326 km:iin. Kovakuntoisille löytyy myös Racing The Planetin Ultramarathon, jonka rankka etappikisa käydään 14–20. elokuuta 2022 Pallaksen ja Ylläksen maisemissa.

Musiikin ystäviä hemmotellaan 20.-23.7.2022, jolloin Äkäslompolossa jammaillaan Ylläs Soikoon -tapahtuman tahtiin. Lähempänä kesää julkaistaan myös paikallisten ravintoloiden keikkakalentereita, joita kannattaa pitää silmällä.

Aurinkoisin kevätterveisin,

Jonne

AuroraCottage