fbpx

Lehdissä on viime vuosina nähty paljonkin otsikoita siitä pääseekö Lappiin sähköautolla vai onko asia täysi myytti. Mökkien vuokraajana olemme käytännössä huomanneet, että sähköautolla todellakin saavutaan enenevissä määrin myös Lappiin ja kysyntä sähköautojen latauspisteille vuokramökeillä on kasvanut hiljalleen.

Suomalaiset ovat autoilevaa kansaa ja sähkö- ja hybiridiautojen osuus kasvaa koko ajan. Sähkökäyttöisten henkilöautojen (täyssähköautot ja ladattavat hybridit) määrä kaikista Suomen liikennekäytössä olevista henkilöautoista on toki vielä pientä, mutta suunta on nouseva. Täyssähköautojen määrä on viimeisen vuoden aikana yli kaksinkertaistunut ja ladattavien hybiriden määrä kasvanut 40 %. Syyskuun 2022 lopussa liikenteessä oli 137 664 sähkökäyttöistä henkilöautoa, joista 39 074 oli täyssähköautoja ja 98 590 ladattavia hybridejä.

Autolla Ylläkselle vai auto junaan ja Ylläkselle?

Miten sitten sähköautoileva mökin vuokraaja pärjää Ylläksellä? Iso osa autolla saapuvista asiakkaistamme tulee Lapin lomalle Etelä-Suomesta, mutta merkittävä osa asiakkaista tulee Pohjois-Suomesta, esim. Oulusta. Automatka Oulusta Ylläkselle on jo ajoaikana huomattavasti helpompi kuin esim. 11-12 tunnin ajomatka Helsingistä Ylläkselle. Sen vuoksi moni etelästä tuleva autoileva asiakas taittaakin matkan autojunalla, jolloin matkanteko on monen mielestä mukavampaa – omassa hytissä makoillen tai ravintolavaunun menosta nauttien. Kolarin asemalta matka jatkuu kätevästi omalla autolla.

Koko matkan autolla taittavan kannattaa varautua pitkään matkaan ja välipysähdyksiin, riippuen tietenkin mistä päin Suomea olet tulossa. Reitin varrella olevat sähköauton latausasemat voi tarkistaa etukäteen vaikkapa latauskartta.fi -palvelusta ja suunnitella reitti pysähdyksineen hyvin ennen matkaa. 

On sitä Ferrarillakin Lapissa käyty!

Sähköauton lataus Ylläksellä

Julkisia latureita on vielä melko vähän Ylläksellä. Äkäslompolossa Jounin Kaupalta löytyy keskinopea latauspistoke. Ylläsjärveltä löytyy Lapland Hotels Saagan edustalta 2 kpl Plugitin 11 KW:n latauspistokkeita. Lisäksi muutamat hotellit ja majoituspalvelut tarjoavat latausasemiaan omien asiakkaidensa käyttöön.

Vuokramökin oma latausasema alkaa olla siis olennainen seikka majoituksen valinnassa, kun mökille saavutaan sähkökäyttöisellä autolla. Mökin pihalla oleva oma latauspistoke on sähköautoilijalle erittäin merkittävä lisäarvo ja mukavuustekijä. Sähköisten autojen lisääntyessä myös latausmahdollisuuksia parannellaan vuokramökeillä. Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä.

AuroraCottagen vuokramökeiltä löydät kohteita, joissa on oma sähköautojen latausasema.

Sähköauton lataus AuroraCottagen vuokramökillä

Haluamme olla kehittämässä palveluita lomailijoita palvelevaksi ja tieto sähköauton latauksen sallimisesta/kieltämisestä löytyykin jokaisen mökin kuvauksesta. Tällä hetkellä löydät meiltä hyvän valikoiman Ylläksen mökkejä, joissa sähköauton lataus on sallittu. Osassa AuroraCottagen vuokramökeistä on perinteinen töpselilatausmahdollisuus, osassa varsinainen latausasema.

Sähköauton lataaminen maksaa 50 € / majoitusaika. Voit maksaa lataustaksan mökkivuokran yhteydessä valitsemalla lataustaksan lisäpalveluista. Joissakin mökeissä lataukseen voi liittyä rajoituksia, jotka on kerrottu mökin kuvauksessa. Kaikissa mökeissä majoituskohteen pistokkeet ja sähköt eivät kestä pidempiaikaista latausta. Sähköautojen lataaminen onkin näissä kohteissa ehdottomasti kielletty. 

Tiet Ylläksellä ovat hyvässä kunnossa ja omalla autolla matkustavan on toki helppoa siirtyä paikasta toiseen ja vierailla vähän kauempana olevissa kohteissa. Ilman autoakin Ylläksellä pärjää vallan hyvin, kunhan valitsee majoituksen hyvien yhteyksien päästä kylien keskustasta. Tervetuloa vuokramökeillemme Ylläkselle on kulkupeli sitten mikä tahansa!