fbpx

Ruska Tunturi-Lapissa alkaa 10.9. klo 10.00 ja kestää kymmenen päivää. Tällaisen vastauksen saatat saada, jos kysyt paikalliselta milloin ruska alkaa. Tiedossa on aika lailla perääkin, alkaahan ruska kunnolla yleensä syyskuun alussa ja jatkuu usein pitkälle lokakuun puolelle. Ensin tulee maaruska värittäen varvut, riekonmarjat ja ruohokanukat korallista kupariin ja kirsikasta rubiiniin. Sitten Tunturi-Lapin runsas lehtipuusto saa kauniin kirkkaan keltaisen, punaisen ja oranssin värityksensä. Ruska-aikaan näyttäytyvät myös revontulet ja yöttömän yön jälkeen kirkas tähtitaivas on sykähdyttävä.

Retkieväät luonnosta

Luonto tarjoaa syksyllä vielä runsaasti “evästä”. Puolukat ja karpalot odottavat poimijaa, moninaiset sienet löytäjää ja kalatkin liikkuvat purojen ja jokien viileissä vesissä. Ylläksen upeista kangasmetsistä löytyy runsaasti tatteja ja kosteammilta paikoilta rouskuja ja haperoita. Viime syksynä löytyi jokunen suppilovahverokin! Muistathan kuitenkin poimia vain varmasti tunnistamiasi sieniä.

puolukat

Kuva: Puolukoista saat helposti poimittua aamupuuroon vitamiinit.

Kuva: Sienisaalista on kiva putsata Ylläksen jylhissä maisemissa. Kuvan sienet ovat korvasieniä.

Ruskan myötä ensimmäiset yöpakkaset nitistävät hyttyset, eikä hirvikärpäsiä näillä leveyksillä onneksi vielä löydy. Ylläksellä on myös monia puroja ja jokia, joista saaliiksi voit saada tammukan, harjuksen tai ahvenen. Kalastusluvan voit ostaa Luontokeskus Kellokkaasta. Vaikka satoa et luonnosta löytäisikään, on kirkkaassa, kauniissa luonnossa liikkuminen todella rentouttavaa.

Raikkaassa ilmassa retkeilyä ja loputtomasti reittejä koluttavaksi

Ruska-aika on monen vaeltajan mielestä se paras vuodenaika Lapin matkalle. Vaikka et pitkälle vaellukselle haluaisikaan, löydät Ylläkseltä runsaasti myös helppoja ja jopa esteettömiä patikointipolkuja. retkikartta.fi sivuilta voit ladata Pallas-Yllästunturin kartat käyttöösi. Voit myös ostaa painetun retkikartan paikallisista liikkeistä tai Kellokkaasta. Helppoja reittejä ovat mm Varkaankurunpolku, Kesänkijärven kierros ja Pyhäjärven reitti. Upeat tunturijonot näet kiipeämällä jonkin tunturin päälle. Ylläksellä näitä “valloitettavia” tuntureita on peräti seitsemän.

Ruskan väriloistoa Ylläksellä

Maastopyöräily on lisääntynyt Ylläksellä runsaasti, joten upeita helppoja ja vaikeita reittejä on valtavasti. Myös reittien varsilla olevia kotia, laavuja ja kahviloita kannattaa hyödyntää. yllas.fi sivuilla on kätevä reittihaku, jossa voit valita reittisi aktiviteetin ja sen vaativuuden perusteella. 

Pyöräilijä makaa maassa, jossa on upea ruskan väriloisto.

Kuva: Joskus voi pyöräilijäkin väsähtää kesken ajon. Mikäs siinä makoillessa kun ympäröivä luonto näyttää parastaan.

Myös valmiita, opastettuja retkiä on tarjolla. Yhteistyökumppanimme Safartica, Ylläs Experiences ja Tunturiflow tarjoavat monipuolisia aktiviteetteja mm melontaa, järvikelluntaa, kalastusretkiä, maastopyöräily- ja fatbikeretkiä jne. Ylläksellä on myös useita urheiluvälineitä vuokraavia ja myyviä yrityksiä.

Kuva: Ylläksen pyöräilyverkostossa riittää kaikille reittejä. Pyöräiltäviä maastopyöräreittejä on 190 km.

Ylläksen tapahtumat ruska-aikana 2023

Jos kaipaat kulttuuria tai elämyksiä, löydät Äkäslompolon puolelta Luontokeskuksesta myös Kino Kellokas– elokuvateatterin. Siellä voit viettää mahdollisen sadepäivän uusimpia elokuvia katsellen. Kellokkaassa on myös vaihtuvia taide- ja luontonäyttelyitä. Kannattaa käydä tutustumassa.

Ylläksellä jo vuodesta 2006 alkaen on järjestetty Kino Ylläs Elokuvia taivasalla -tapahtuma  Tänä syksynä tapahtuma-aika on 7.-24.9. ja todellakin, elokuvat esitetään upeissa tunturimaisemissa Kellokkaan läheisyydessä illalla, pimeän tultua. Tämä on mahtava kokemus! Kannattaa kuitenkin laittaa vaikka se kelkka- tai pilkkipuku päälle, sillä paikallaan ollessa saattaa tulla kylmä.

Vihdoin järjestetään myös Tori- ja metsäpäivät Ylläksellä Kellokkaan piha-alueella. 8.-10.9.2023 alueelle kerääntyvät Tunturi-Lapin käsitöiden ja luonnontuotteiden myyjät. Markkinoilla on myös työnäytöksiä ja kuorolaulantaa.  

Samana viikonloppuna 8.-10.9. Ylläs Acappellas – kuorotapahtuman kuorot ympäri Suomen kokoontuvat Ylläkselle laulamaan yhdessä ja erikseen. Luvassa upeaa kuorolaulantaa ravintoloissa, tapahtumissa ja Ylläs- tunturin huipulla.

Muista myös, että ravintolat tarjoavat parastaan tänä vuoden parhaana sesonkina. Voit siis ulkoistaa ruuanlaiton vain valitsemalla mieleisesi ruokailupaikan Ylläksen runsaasta ja tasokkaasta valikoimasta. 

Varmista paikkasi ruskalomalle

Joko hengästyttää? Onneksi mitään ei tarvitse lomalla suorittaa! Voit myös vain nauttia luonnosta, tasokkaasta mökistä, takkatulesta ja saunomisesta. Vuokramökeiltämme löydät tietysti kaikki mukavaan oleiluun tarvittavat elementit. Varaukset ruskalle käyvät juuri nyt kuumimmillaan, joten varmista oma paikkasi pian! Tervetuloa varailemaan kesän ja ruskan lenkkeilymatkoja ihaniin Ylläksen maisemiin!

Ps. Suuren matkailusuosion johdosta Lapin kesän ja ruskan palvelut ovat laajentuneet ja kohentuvat vuosi vuodelta. Värikästä ruskaa!

AuroraCottagen tiimi