fbpx

Ystäväni Etelä-Suomesta otti minuun yhteyttä ja kyseli talvisesongille ajoittuvan Lapin matkansa aktiviteeteista. Hän halusi ottaa jo etukäteen selvää, mitä hiihdon ja laskettelun lisäksi voisi yhdessä ja erikseen harrastaa. Seurue on tavallista suurempi, kun matkaan lähtee aikuisia, pieniä lapsia ja isovanhemmat. Kun on paljon porukkaa, on myös monta mielipidettä. Itse en majoitusalan toimijana ole paras asiantuntija tähän asiaan, mutta tiesin kyllä heti mistä apua saa. 

Suuntasin suoraan asiantuntijan pakeille Jounin kaupalla sijaitsevaan Ylläs Experiences -yritykseen. Siellä tapasin iloisen ja positiivisen Jussi Pusan, joka mielellään ohjasi minua eri seikkailujen maailmaan. Jussi vetää Äkäslompolossa toimivaa, joustavaa opastettuja retkiä järjestävää Ylläs Experiences -yritystä.

Jussi kertoi sekä monesta valmiiksi suunnitellusta retkestä, että mahdollisuudesta räätälöidä juuri tälle porukalle sopiva reissu. Olin tyytyväinen kuullessani, että yrityksen jokainen opas asuu ja vaikuttaa Ylläksellä ja että he ovat kokeneita, erä- tai luonto-oppaaksi koulutettuja ammattilaisia. Paikallisuus takaa sen, että oppaat vievät asiakkaat alueen parhaisiin paikkoihin – niihin, joihin itse ei ehkä löytäisi. Myös mahdollisuus oppia jotain aivan uutta ja kartuttaa erätaitoja ja luontotietoja on aina plussaa. Varsinkin pienet lapset imevät jokaisen tiedonmurun ja Lapin matkoista jää heille vahva muistijälki tulevaisuuteen.  

Synttäriyllätys erämaamökillä

Karsimme vaihtoehdoista heti pois jo tutut hiihto- ja lumikenkäretket. Yhdelle päivälle varattiin ihanalta kuulostava kelkkasafari erämaamökille. Siellä vietetään samalla yhden seurueen jäsenen syntymäpäivät. Jussi lupasi järjestää nuotiolla grillattavan lounaan ja synttärikakkua simuloivat lätyt. Itse voi pakata mukaan kynttilät ja lasten rakastamat vaahtokarkit. Kuulostaa mahtavalta, vai mitä?

Poroajelua pienimmille

Lapset rakastavat kaikkia eläimiä, joten heille päädyttiin varaamaan poroajelu Konijänkällä. Lapset pääsevät syöttämään poroja ja kuulemaan niiden elämästä. Aikuiset voivat sitten ottaa kuvia lapsista ja poroista.

poroajelu ylläs

Aikuisten irtiotto Äkäsjoella

Toiveena oli vielä jotain erilaista ja hieman extremeä perheen vanhemmille, ja tähän tarkoitukseen sopi mainiosti jäämelonta Äkäsjoella. Tämä toteutuu, mikäli koko joki ei ole aivan jäässä. Voin jo kuvitella upeat talviset maisemat ja joen hiljaisuuden. Ehkä siellä voi nähdä jopa Euroopanmajavan tai saukon, joita molempia joella asustelee! Vaihtoehtona oli myös jääsuppailu, mikä kuulosti kylläkin jo hieman liian extremeltä.

Revontuliretket kuulostivat myös ihanalta, mutta pienten lasten kanssa valoshow mökin pihalla lienee riittävä. Onneksi Ylläksen valosaaste on pientä, joten revontulten tanssi on hyvin nähtävissä!

Jussi kertoi myös uusista kelkka- ja/tai merikalastusretkistä Ruotsin ja Norjan arktisille alueille. Kuulosti todella mielenkiintoiselta, mutta jätetään ne seuraaville Lapin matkoille.

Aivan mahtavaa, että Ylläs Experiences hoitaa miltei kaiken, ja seurue voi vain nauttia Lapin talvesta, upeista elämyksistä ja Ylläksen mahtavista maisemista! Ja tietysti oppaiden kertomuksista ja kokemuksista elämästä Ylläksen seitsemän tunturin syleilyssä. Taidanpa itsekin ujuttautua jollekin retkelle mukaan 🙂