fbpx

Revontulet

 

 

Lapissa voit kokea talvella kaamoksen eli polaariyön, jolloin aurinko ei nouse lainkaan horisontin yläpuolelle. Maan pohjoisimmassa kärjessä kaamos voi kestää 51 vuorokautta. Kaamos on pimeää aikaa, mutta kuun loisteessa näet silti hyvin eteesi. Myös revontulet valaisevat Lapin talvista luontoa.

Revontulet ovat valoilmiö, joka nähdään pohjoisen ja eteläisen napa-alueen taivaalla kirkkaina pimeinä öinä. Revontulivalo syntyy tyypillisesti n. 100 km korkeudessa, kun maan magneettikentän kiihdyttämät sähköiset hiukkaset törmäävät ilmamolekyyleihin, jotka luovuttavat osan saamastaan energiasta näkyvän valon muodossa. Ilmiö on hieman samantapainen kuin kuvan synty television kuvaputkelle tai loistevaloputkesta lähtevä valohehku. Tavallisin vihertävänkeltainen sekä joskus nähtävä punainen
revontulivalo on peräisin ilmakehän hapesta, sininen ja violetti typestä. Revontulia virittävät hiukkaset ovat peräisin auringosta, josta ne sinkoutuvat avaruuteen jopa tuhannen kilometrin sekuntinopeudella ns. aurinkotuulen mukana.

Vanhan aasialaisen uskomuksen mukaan ihminen, joka on kerran nähnyt revontulet, saa elää onnellisena loppuelämänsä. Esimerkiksi Rovaniemellä nähdään keskimäärin joka toinen yö revontulia, eniten syys-lokakuussa ja helmi-maaliskuussa. Revontulet -nimi tulee vanhasta saamelaisesta tarusta, jonka mukaan ketun juostessa pitkin tuntureita sen häntä iskeytyy lumikinoksiin singoten kipinöitä – revontulia taivaalle.

Revontulet – luonnon kaunein värinäytelmä

Tietosanakirjat määrittelevät revontulet napa-alueiden lähellä esiintyviksi värikkäiksi valoilmiöiksi, jotka syntyvät aurinkotuulen kuljettamien varautuneiden hiukkasten, elektronien ja protonien törmätessä Maan ilmakehän yläosaan. Määritelmä – vaikka se ilmeisesti onkin tieteellisesti aivan oikea – voi tuntua suorastaan aneemiselta niiden mielestä, jotka ovat nähneet pohjanpaloksi tai pohjoisen aamuruskoksi (aurora polaris tai aurora borealis) kutsutun ilmiön täydessä loistossaan – nopeasti väriään, voimakkuuttaan ja muotoaan muuttavana loistavana luonnon värinäytelmä.

Muoto ja värit vaihtelevat

Revontulet esiintyvät tavallisesti noin 100 kilometrin korkeudessa. Niiden muoto ja värit vaihtelevat suuresti. Revontulia voidaan havaita rauhallisina itä-länsisuuntaisina kaarina tai säteinä tai nopeasti liikkuvina ja sykkivinä muotoina. Yleisimmät värit ovat vihertävänkeltainen ja punainen. Jotkut revontulia tarkkailleet väittävät, että revontulet roihutessaan myös ääntelisivät. Väitteelle ei ole saatu tieteellistä vahvistusta.

Revontulia Lappiin ihailemaan tullessasi sinun kannattaakin varata aikaa vähintään viikko, jos todella haluat nähdä kunnon revontulet. Voimakkaimmillaan revontulet valaisevat yhtä hyvin kuin täysikuu.

Lapin ihmeet odottavat

Ota aikaa itsellesi ja varaa mökki Ylläkseltä Suomen mahtavimpien luontokohteiden ääreltä.

AuroraCottage Oy

VARAUSTIEDUSTELUT

info@auroracottage.com

045 787 416 02

ma-pe 9-17, la 10-13

PÄIVYSTYS

Huoltoon tai siivoukseen liittyvät asiat hoitaa ensisijaisesti kohteen huolto- tai siivousyritys, joiden yhteystiedot löydät mökkikansiosta. Mikäli ongelma ei ratkea sitä kautta, saat meidät kiinni sähköpostilla info@auroracottage.com tai numerosta 045 787 416 02.