fbpx

Suomesta löytyy yli puoli miljoonaa mökkiä. Voisinkin väittää suomalaisia mökkikansaksi. Aina ei omalla mökillä ehdi viettää niin paljon aikaa kuin haluaisi. Jos mökin omistajat laskisivat käyttöasteita, niin monelle tulos voisi jäädä melko heikoksi. Tulijoita tyhjillään oleville mökeille kyllä riittäisi. Ajatus siitä, että oma mökki olisi tulonlähteenä laskujen sijaan on kiinnostava ja varteenotettava vaihtoehto. Mitä mökin vuokraaminen Lapissa vaatii ja kannattaako siihen lähteä? Mitkä on vähennyskelpoisisa kuluja mökin tuloista? Miten mökin omistaja voi vaikuttaa vuokratuottoon? Soveltuuko minun mökkini vuokralle? Pureudutaan näihin mökin omistajia kiinnostaviin kysymyksiin tässä kirjoituksessa.

Suomen vetonaulana ovat luonnon puhtaus ja turvallisuus. Ne houkuttelevat nyt ulkomaalaisia ennätysmääriä Lappiin.

Majoituspalveluiden ostaminen Lapissa on voimakkaassa kasvussa. Lomailuun ja aktiviteetteihin käytetään rahaa ja aikaa kokoajan enemmän. Nyt haetaan helppoutta, mukavuutta, vaihtelua ja elämyksiä, ja niitähän Lapissa piisaa. Etenkin tänä talvena ei ole voinut jäädä huomaamatta kasvava kiinnostus Lapin matkailuun niin kotimaassa kuin ulkomailla. Iltapäivälehdet ja somekanavat esittelevät lähes päivittäin kuinka maailmantähdet vierailevat Lapissa ja ovat selvästi kokemuksesta haltioissaan. Yöpymisten määrän Lapissa povataankin kasvavan huimat 7,1 miljoonaa vuoteen 2026 mennessä. Eniten kasvaa ulkomaalaisten matkaajien osuus. Niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin vapaa-ajan matkustajat majoittuvat mielellään vuokramökkeihin. Matkailijat hakevat sitä aitoa Lapin tunnelmaa, jota ei välttämättä samalla tavalla hotellihuoneesta löydä.

Revontulet, talvi ja tähtitaivas kiinnostavat matkailijoita, mutta Lappiin halutaan tulla myös muulloinkin. Kesän ja ruskan kysyntä kasvaa kokoajan, ja siellä onkin eniten kasvupotentiaalia.

Miksi laittaisin mökkini vuokralle?

 • Mökin käyttöaste nousee. Kiinteistö pysyy paremmassa kunnossa, kun se on isommalla käytöllä. Pääsääntöisesti vuokralaiset ovat todella siististi ja osaavat kunnioittaa toisen omaisuutta.
 • Tulot. Miksi pitää mökkiä tyhjillään, kun Lapin matkailu huutaa lisää majoituskapasiteettiä ja mökin omistaja saa mukavan korvauksen mökkivieraiden majoittamisesta. Välityspalvelu hoitaa niin myymisen ja markkinoimisen kuin asiakaspalvelunkin.
 • Mökin kulut. Mökin kulut saa katettua vuokratuloilla asettamalla mökin vuokralle siksi aikaa, kun ei itse ehdi käyttämään sitä.
 • Ongelmat havaitaan heti. Jos mökissä on joku hajonnut, tieto siitä kulkeutuu mökin omistajalle nopeasti ja seuraavan loman aikana sekin saadaan korjattua. Etenkin vanhempia ihmisiä askarruttava asia ”vuokralaiset olivat taas rikkoneet kaiken” on omien kokemuksien perusteella jäänyt melko vähäiseksi. Suurin osa lomamatkailijoista, joita AuroraCottagen mökeillä käy on lapsiperheitä, pariskuntia ja eläkeläisiä. Ikähaitari on tyypillisesti 30-70 vuotta. ”Nuorison remuporukat” ovat keskittyneet pääsääntöisesti sinne missä yöelämä on vilkkaampaa.
 • Nyt jos koskaan on hyvä aika mökinvuokraukseen. Suomen vetovoima turvallisena ja puhtaana matkailumaana kasvaa voimakkaasti. Sen tietenkin huomaa myös mökin omistajat.

Miten mökin omistaja voi vaikuttaa vuokratuottoon?

 • Mökin siisteydellä ja viehättävyydellä on iso merkitys, esimerkiksi tekstiilit, taulut, seinävaatteet ym. ovat oiva tapa luoda kotoista ja viihtyisää tunnelmaa
 • Perusasiat on oltava kunnossa mm. kattava ja riittävä astiasto, hyvät sängyt, patjat ja tyynyt
 • Vuosittainen isompi siivous varmistaa sen, että mökin laatutaso pysyy kohdillaan vuodesta toiseen ja mahdolliset puutteet tulee korjattua. Huoltoreissutkin voivat olla nautinnollisia. Käy lukemassa viime kesän huoltoreissustamme.
 • Nopea reagoiminen asiakkaiden palautteisiin mahdollisista puutteista

Harva haluaa ryhtyä aukomaan viemäreitä juuri asetuttuaan mukavasti sohvalle perheen kanssa pelaamaan Aliasta. Vuosittaisissa siivouksissa kannattaa aina käydä perusteellisesti mökki lävitse, oli se sitten vuokralla tai ei.

Tässä kohteessa omistaja on vaihtanut keittiön ovet ja ruokaryhmän. Ilme on muuttunut aikalailla.

Mökit ovat yksilöitä, kuten sen vieraatkin. Se mikä ei toista miellytä, on toisen mielestä huippujuttu.

Mitkä ovat vähennyskelpoisia kuluja mökin tuloista?

Muista aina tarkistaa verottajan sivuilta viimeiset päivitykset vero-asioihin.

✔ Välityspalkkiot ja -palvelumaksut  ✔ Siivoustarvikkeet, pesuaineet ✔ Matkakulut (omistaja käy vuosihuoltokäynneillä muutaman kerran vuodessa)  ✔ Siivouskulut ja avainpalvelukustannukset ✔ Kaikki mökille ostettava vuokraukseen liittyvät kulut esimerkiksi: televisio, patjat  ✔ Markkinointikulut ja materiaalikustannukset ✔ Kalusteiden ja kodinkoneiden hankintahinta tai kiinteä kalustevähennys  ✔ Kiinteistövero ✔ Vakuutusmaksut  ✔ Sähkömaksut ✔ Vesimaksut ✔ Tienhoitomaksut ✔ Jätemaksut  ✔ Nuohousmaksut ✔ Tietoliikennekulut  ✔ Puhelinkulut  ✔ Hoitovastikkeet

Astiastot ovat vähennyskelpoisia kuluja mökin tuloista, kuten mm. AuroraCottage:n välityspalkkiot.

Mitkä ovat mökin omistajan vastuut AuroraCottagen kokonaisvaltaisessa välityspalvelussa?

 • Perusvarustelu mm. astiasto, keittiön varustelu, patjat, peitot, tyynyt kohteen vuodepaikkojen määrän mukaan. 
 • Mökin turvallisuusasiat eli palovaroittimet, jauhesammutin, sammutuspeitto ja nuohoukset ajallaan. Turvallisuus- ja pelastautumisohjeet tulee löytyä. 
 • Siivous- ja avainpalvelusopimusten tekeminen. AuroraCottage hoitaa käytännön koordinoinnin siivous- ja avainpalvelun kanssa.

Mitä AuroraCottagen välityspalvelu tarjoaa?

 • Helpon ja vaivattoman tavan tehdä mökistäsi tuottava
 • Laadukasta vuokranvälitystä ja tehokasta markkinointia
 • Hoidamme vuokrauksen kokonaisvaltaisesti ensimmäisestä kontaktista vuokrauksen jälkeiseen jälkihoitoon, niin että lopputuloksena on tyytyväinen asiakas
 • Hoidamme kaiken yhteydenpidon asiakkaisiin
 • Hoidamme yhteydenpidon siivous- ja avainpalveluihin
 • Saat valmiin mökkikansiopohjan suomeksi ja englanniksi, johon päivitämme mökkisi erityisohjeet
 • Saat ammattilaisen ottamat tyylikkäät valokuvat mökistä
 • Uusille mökeille näkyvyyttä etusivulla sekä Facebookissa
 • Avustamme käytännön asioissa .Soveltuuko minun mökkini vuokralle?

Mökin vuokralle laittaminen voi askarruttaa ja arvo vuokrauksessa mietityttää. Se kannattaa muistaa, että jokaisessa mökissä on jotain hyvää ja pienelläkin sijoituksella voi saada uusittua mökin ilmettä. Esimerkiksi verhojen, koristetyynyjen ja päiväpeittojen vaihtaminen voi muuttaa mökin ilmettä paljonkin. Toki tärkeintä on, että omistaja pitää huolta mökistään ja sen kunnosta, jotta se palvelee lomalaisia mahdollisimman hyvin. Onko mökkini lähellä hiihtokeskusta tai muuta vetonaulaa? Sijaitseeko mökkini erämaan rauhassa kaukana palveluista? Jokaiselle mökkityypille löytyy yleensä kiinnostunutta asiakaskuntaa. Palveluiden läheisyys (sijainti), talomuoto, sisustus, varustelu, mökin rakennusmateriaali, lisävarusteet kuten. takat, nuotiopaikat, voitelupaikat, maastopyörät, palju tuovat tottakai lisäarvoa.

Mökit ovat yksilöitä, kuten niiden vieraatkin. Kaikkia ei voi miellyttää. Onneksi erilaisia mökkejä löytyykin joka lähtöön. Jos harkitset Ylläksellä tai Levillä mökin vuokralle laittoa, niin tutustu sivustoomme ja ota yhteyttä, niin kerromme mielellään lisää!

Talvisin mökkiterveisin,

Jonne Vuorinen
AuroraCottage
+358 44 257 3331