fbpx

Lokakuussa pysyvä valkoinen lumipeite, valmiita hiihtoreittejä ja kovaa jäätä. Talvi tuli vauhdilla ja pysyväksi Ylläkselle jo lokakuussa. Marraskuussa Ylläksellä kävellessään ei välttämättä voisi uskoa että Etelä-Suomessa on tällä hetkellä plussakelit ja paikoitellen maa täynnä vesilammikkoja. Pakkasmittari näyttää tänä marraskuun alun aamuna -26 C° ja lunta on reilusti.

Moni varaa etelän loman loka-marraskuulle päästäkseen pakoon synkkiä ja loskaisia päiviä. Kuinkahan moni tulee miettineeksi, että Lapissa on tähän aikaan vuodesta mainiot olosuhteet lomailuun? Ei ruuhkia, majoitusta saa huokeaan hintaan ja tekemistä piisaa. Kotimaassakin pääsee hienosti arkea pakoon nauttimalla rennosta mökkielämästä tai suuntaamalla ulos luontoon. Kurkataanpas hetkeksi Ylläksen alueen loppuvuoden kuulumisiin ja sen tarjontaan.

Anna kaamoksen viedä mukanaan

Lokakuun aikana näimme upeita valoisia päiviä. Voisi jopa sanoa, että kelit vastasivat keväthankien loistokkuutta. Kuvat puhukoon puolestaan.

Marraskuun aikana päivän pituus on lyhentynyt nopealla vauhdilla. Kun lokakuun lopussa saimme nauttia jopa 8,5 tunnin päivistä, nousee aurinko nyt marraskuun lopulla klo 10.15 ja laskee 14.10. Tuosta voi laskea, ettei päivälle jää pituutta kuin vaivaiset 4 tuntia! Kaamos on kuitenkin otettava ilolla vastaan ja mikäs sen ihanampaa kuin hämärtyvät illat, takkatulen loimu ja kynttilät. Omakohtaisesti voin myös todeta, että luonnosta saa energiaa, jolla jaksaa tämänkin synkän vuoden ajan ohi!

Hyödy halvoista hinnoista

Ylläksen majoituksen hintataso vaihtelee rajustikin eri sesonkien mukaan. Loka-marraskuu sekä joulukuun alku on edullista aikaa lomailla ennen kuin hinnat nousevat joulusesonkiin. Tämä kausi on ollut AuroraCottagella todella vilkasta ja muutamassa mökissä on koko kausi jo lähes loppuunmyyty! Jos mielit vielä ennen loppuvuotta Ylläkselle, löytyy vapaata majoitusta vielä kaikenkokoisissa mökeissä.

Ota varaslähtö hiihtokauteen

Ensimmäiset ladut avautuivat Ylläkselle tänä vuonna jo lokakuun puolella. Pääset ladulle helposti, sillä valmiita latuverkostoja on Ylläksellä tehtynä parhaimmillaan 330 kilometrin verran. Reittejä kulkee sekä tuntureilla että metsien suojassa. Koiranomistajille iloinen asia on, että Ylläkselle on avattu tälle kaudelle 20 kilometriä lisää koiralatuja. Täällä et laturaivoon törmää, sillä tähänkään vuodenaikaan ei paljon ruuhkia ole 🙂

Suuntaa tunturiin

Ylläksen laskukausi startattiin 23.11. Useat rinteet ovat jo auki ja uskomattomat 63 rinnettä ovat käytössäsi myöhemmin kauden aikana. Laskettavaa riittää siis varmasti kaikille ja tunturin molemmin puolin pääsee yhdellä hissilipulla. Rinteitä löytyy helpoista vaativiin, pisimmillään jopa 3 kilometriä! Suurimman osan Suomen laskettelurinteistä testanneena pidän Yllästä parhaana keskuksena monipuolisuuden ja korkeuseron ansiosta. Katso täältä ajankohtaiset rinne- ja hissitiedot.


Kuva: Mira Väisänen

Lumikenkäily sopii vauvasta vaariin

Lumikengillä voit tutustua Ylläksen alueen tuntureihin ja talviseen luontoon monenlaisessa maastossa, ja hyvin luontoystävällisesti. Lumikenkien käyttö on helppoa – tarvitset ainoastaan kohtuullisen tasapainon ja lämpimät varusteet. Helpoiten pääset alkuun lähtemällä valmiille lumikenkäilyreitille.


Kuva: Mira Väisänen

Nouse läskipyörän selkään ja koe vuoden retkikohde 2019

Ylläs on investoinut viime vuosina todella paljon pyöräilyyn. Tästä kertoo mm. yleisöraati, joka valitsi Ylläksen vuoden 2019 parhaaksi maastopyöräilyretkikohteeksi. Iso osa Ylläksen lumikenkäreitestä on avattu tänä talvena myös fatbike-pyöräilijöille. Myös uusia reittejä on avattu mm. Savottakahvila Elämän Luukulta Äkäsaivon kautta Peurakaltiolle kulkeva reitti ja tunturin puolelta toiselle menevä eräreitti. Vuokraamoista löytyy pyöriä joka lähtöön ja tunturit tarjoavat mahtavat puitteet pyöräilylle.

Lumisin terveisin,

Jonne Vuorinen
mökki-isäntäsi