fbpx

Siellä on niin paljon itikoita! Yleisin lause, kun kerron ihmisille Lapin kesästä. Kyllä, itikoita on, jos menee metsän siimeksiin niitä etsimään. Tai oikeastaan polttiaisia, kuten Lapissa on tapana sanoa. Suomalaiset pelottelevat turisteja sääskipuheillaan aivan turhaan. ”Luulin, että täällä on paljon enemmän sääskiä”, kuulee yleensä aina, kun tuttavani saapuvat kesäaikaan Lappiin.

Lapin matkailu kesäisin on lisääntynyt todella paljon viime vuosina ja ei syyttä. Turisteja on silti suhteellisen vähän, joten rauhallisuus on taattu. Vilkkain kesäkuukausi on suomalaisten lomakuukausi heinäkuu. Se, miksi turistit ovat löytäneet Lapin lumon kesäaikaan johtuu suurimmaksi osaksi joka puolelta tulevasta Lappi-hehkutuksesta maailmalla. Ruska-aika sen sijaan on jo vuosia ollut Lapissa suosittu ja jos ruskalle tänä vuonna vielä mielii, majoituksen kanssa on jo kiire.

Lappi koetaan monesti hiihto- ja laskettelukohteena, mutta kesä tarjoaa todella paljon aktiviteettejä ja luonto on tietenkin aivan eri näköinen kuin talviaikaan. Tunturin tuulessa vaeltaminen, metsän siimeksessä luontoon tutustuminen, kalastus upeissa maisemissa, alamäkipyöräily Ylläksen rinteitä alas, saunominen, kansallismaisema ja moni muu, saa ihmisen tuntemaan olevansa osa luonnon kaikkeutta. Ylläksellä on myös pystytty kehittämään kesäohjelmaa paljon vuosien varrella.

Gondolihissillä pääsee ylös Ylläksen laelle asti ihastelemaan upeaa maisemaa.

Porot jolkottelevat kylillä myös kesäisin.

Kalastelua auringonlaskussa Äkäslompolojärvellä.

Välillä voi pulahtaa viileään veteen uimaan.

Ylläksen rinteet tarjoavat sopivaa haastetta myös frisbeegolfin harrastajille. 18-väyläiset frisbeegolfradat löydät sekä Ylläsjärven että Äkäslompolon puolelta. Tällaisia frisbeegolfratoja näin huikeilla maisemilla ei montaa löydy tästä maasta!

Kahdeksan vuodenajan Ylläs tarjoaa kesälläkin upeita elämyksiä. Oma suosikkini on joenpinnan seuraaminen kesäyössä jokiveneestä käsin.

Näky ei ole paha myöskään päiväsaikaan 🙂

Heinäkuun lopulla hillat alkavat kypsymään poimijoita varten. Metsät ovat pullollaan muitakin marjoja, joten marjanpoimijoille riittää savottaa.

Ylläksen lähimaastosta löydät vesiputouksia, jokia, puroja sekä järviä. Mm. 15 km päässä Äkäslompolosta sijaitseva Pakasaivo eli Lapin Helvetti on upea näky ja siellä kannattaa poiketa ja käydä retkeilemässä. Katso lisää täältä Pakasaivon ihmeestä.

Kuerlinkat ovat kaksi runsasvetistä putousta Kolarin kunnassa lähellä Äkäslompolon kylää.

Oman mökin pihassa voi grillailla ja nauttia nuotion lämmöstä, paistaa makkaraa ja nauttia vaikka yöttömän yön tunnelmasta. Kesällä majoitusta löytyy yllättävän edullisesti ja lentotarjouksia voi löytää jopa muutamalla kympillä. Olisiko tänä kesänä aika tutustua oman maamme aarteisiin?

-Jonne-