fbpx

Vähän aikaa sitten brittilehdet lyttäsivät Suomen Lapin ja moittivat suurin otsikoin, kun pohjoisessa ei ollut lunta marraskuussa. Brittilehti The Sun haukkui Laplandin jutussaan Craplandiksi, eli ”paskan valtakunnaksi”.

Tyypilliseen brittimedian tapaan, lehdistö keskittyi haukkumaan Lappia ja matkanjärjestäjiä. Aivan kuin se olisi Lapin tai matkanjärjestäjien vika, että taivaalta ei tule lunta. Sanallakaan uutisissa ei mainittu syitä mistä lumettomuus johtuu. Faktat on kaikilla tiedossa ja ilmastonmuutoksesta puhuessa sen perään ei enää liitetä kysymysmerkkiä. Aika jolloin pureskeltiin ilmastonmuutoksen todellisuutta on ohi. Yksinkertaisesti: ilmastonmuutos on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Nyt.

Asia vaikuttaa kielteisesti jo nyt ihmisiin ja luontoon ympäri maailmaa. Meillä Suomessa vaikutus on myös suuri. Muutaman asteen nousu ilmastossa kuulostaa pieneltä, mutta ilmastoraporteissa kerrottavat vaikutukset ympäristöön eivät lupaa helppoja aikoja maapallolle. Tilannetta helpottaa koto-Suomessa “vakavarainen” hyvinvointivaltio. Tilanne ei näytä aivan yhtä helpolta maissa, joissa jo nyt eletään köyhyysrajan alapuolella. Kovimmat kärsijät ovat niitä, joilla on vähiten.

Syy miksi kirjoitan aiheesta on puhtaasti se, että edelleenkin kaikkien esitettyjen faktojen (ilmastoraporttien) jälkeen kuuluu jotain kummallista mörinää ihmisiltä. Sitä samaa, mitä kuultiin esimerkiksi silloin, kun tupakka ilmoitettiin vaaralliseksi terveydelle. Tupakkayhtiöt tekivät vuosia vahvaa brändi-työtä ja saivat tupakkatuotteet myytyä vuosikymmeniä sillä, että on hienoa polttaa kessua, sehän voi jopa parantaa terveyttä! Ei se mennyt ihan niin. Tupakkamies haudattiin. Tällä kertaa vaan ei ole kyse yksilön hyvinvoinnista vaan koko maapallomme tulevaisuudesta ja perinnöstä, jonka jätämme jälkeläisillemme.

Keskitytään nyt ympäristöön vielä kun voimme tehdä asialle jotain. Jokainen voi tehdä jotakin ja elintapojen muutoksilla saamme isonkin kelkan kääntymään. IPCC:n ilmastoraportissa yksilön suurimmista vaikutuskeinoista ilmastoon on kasvisruoan lisääminen ruokavalioon. Jokainen voi ottaa haasteen vastaan oman alkutason mukaan, esimerkiksi pitämällä yksi kasvisruokapäivä viikossa voi olla hyvä alku. Myös meillä on siirrytty syömään kasvisruokapainoitteisesti. Se on erityisen helppoa nykyään, etenkin kun kaupasta saa ns. lihankorviketta (mm. mifu, nyhtökaura, härkis) ja herkullisia kasvisreseptejä löytyy joka lähtöön.

Suurimman muutoksen saa aikaan kuitenkin loppupeleissä aina poliittiset päätökset. Jokin aika sitten alkoi kauhea napina, kun ilmoitettiin, että varusmiehille tarjoillaan kerran viikossa kasvisruokaa. Hieraisin itsekin suurena steakin ystävänä silmiä, mutta kun asiaa tarkemmin pureskelee, päätös oli oikea. Näillä teoilla ajetaan meitä osaltaan oikeaan suuntaan. 10 vuoden päästä päätös ei todennäköisesti aiheuttaisi mitään reaktiota.. Ei tarvitse vaihtaa Diesel-autoa sähköautoksi ollakseen ilmastoprinssi tai -prinsessa. Päivittäisillä elintavoilla voimme kuitenkin näyttää suuntaa. Nyt on aika siirtyä puheista tekoihin. Tehdään oma osuutemme näissä talkoissa ja pidetään Lappi lumisena myös tulevaisuudessa!

PS. Lumi on ollut jo pitkään maassa ja turistit hymyilee tyytyväisenä. Safariyrittäjienkin suupieliltä voi aistia kevyttä hymyä.

☃??

Ympäristöä kunnioittaen,
Jonne Vuorinen

AuroraCottage Oy