Onko Ylläksen lähellä koskikalastuspaikkoja?

huhti 28, 2025

Onko Ylläksen lähellä koskikalastuspaikkoja?

Ylläksen upean tunturimaiseman ympäriltä löytyy lukuisia erinomaisia koskikalastuspaikkoja. Lapin kristallinkirkkaissa vesissä kalastaminen tarjoaa unohtumattomia elämyksiä sekä aloitteleville että kokeneemmille kalastajille. Lyhyidenkin ajomatkojen päässä Ylläksen keskustasta avautuu monipuolisia jokia, puroja ja koskia, joissa voi nauttia laadukkaasta kalastuksesta luonnonkauniissa ympäristössä.

Ylläksen alueella virtaavat joet kuten Äkäsjoki, Kukasjoki ja Ylläsjoki tarjoavat monipuolisia koskikalastusmahdollisuuksia vain 5-30 kilometrin säteellä majoituksesta. Näistä vesistöistä voi tavoitella harjusta, taimenta, haukea ja siikaa. Paikallisissa joissa on niin rauhallisia suvantoja kuin vauhdikkaita koskiakin, joten eri kalastustekniikoille löytyy sopivia paikkoja.

Alueen kalastuspaikat ovat helposti saavutettavissa autolla ja moniin kohteisiin pääsee lähelle myös julkisilla kulkuneuvoilla tai mökiltä pyöräillen. Jokien rannoille on useimmiten järjestetty selkeät pysäköintipaikat ja kulkureitit, mikä tekee kalastuspäivästä vaivattoman.

Mitkä ovat parhaat koskikalastuskohteet Ylläksen alueella?

Äkäsjoki on ehdottomasti yksi Ylläksen alueen suosituimmista kalastuskohteista. Tämä noin 10-15 kilometrin päässä Ylläksen keskustasta sijaitseva joki tarjoaa upeita koskiosuuksia, joissa viihtyvät erityisesti harjukset ja taimenet. Äkäsjoelta löytyy monia erilaisia kalastuspaikkoja – Äkäslompolosta alajuoksulle päin mentäessä kohtaat useita koskia, joiden välissä on rauhallisempia suvantoja. Erityisen hyviä kalastuspaikkoja ovat Kuervaara, Hannukainen ja Äkäsjokisuu. Perhokalastus on Äkäsjoella suosittu tekniikka, mutta myös uistimella ja perholla kalastaminen onnistuu hyvin.

Kukasjoki on pienempi mutta erittäin viehättävä kohde noin 20 kilometriä Ylläsjärveltä etelään. Joki on tunnettu runsaasta harjuskannastaan ja erityisesti alkukesällä pintaperhokalastus voi tuottaa erinomaisia tuloksia. Kukasjoella kannattaa kokeilla kalastusta joen mutkissa ja suvantojen reunoilla. Joki virtaa osittain tiettömien taipaleiden takana, joten se tarjoaa rauhallisemman kalastuskokemuksen kuin vilkkaampi Äkäsjoki.

Ylläsjoki sijaitsee aivan Ylläsjärven kupeessa ja on siten erittäin helposti saavutettavissa majoituspaikasta riippumatta. Vaikka joki on kooltaan pienempi, tarjoaa se mielenkiintoisia kalastuspaikkoja erityisesti keväällä ja alkukesästä. Ylläsjoessa esiintyy harjusta, taimenta ja haukea. Kalastuspaikoista parhaimpia ovat Ylläsjärven laskukohta sekä joen alajuoksun virtapaikat.

Niestajoki Ylläksen pohjoispuolella on vähemmän tunnettu helmi, jossa on erinomaisia koskikalastusmahdollisuuksia ja vähemmän kalastuspainetta. Noin 25 kilometrin etäisyydellä Ylläkseltä sijaitseva joki tarjoaa hyviä mahdollisuuksia niin harjuksen kuin taimenenkin pyyntiin. Joen yläjuoksulla on useita kauniita koskiosuuksia, jotka soveltuvat erityisesti perhokalastukseen.

Tarvitaanko Ylläksen alueen koskikalastuspaikoille erillisiä lupia?

Kyllä, Ylläksen alueen joissa ja koskissa kalastamiseen tarvitaan erilliset kalastusluvat. Valtion kalastonhoitomaksu (ns. kalastuskortti) on pakollinen kaikille 18-64-vuotiaille kalastajille, ja se oikeuttaa viehekalastukseen yhdellä vavalla ja vieheellä suurimmassa osassa Suomea. Tämän lisäksi tarvitset kuitenkin vesialuekohtaiset kalastusluvat.

Äkäsjoen kalastukseen tarvittavia lupia myydään verkossa Eräluvat.fi-palvelussa sekä paikallisesti Ylläksen alueen R-kioskeilla, Jounin Kaupassa Äkäslompolossa ja Ylläsjärven K-marketissa. Vuorokausiluvat maksavat noin 15 euroa ja viikkoluvat 50-60 euroa. Kukasjoelle ja Ylläsjoelle on omat lupansa, joiden hinnat ovat samaa luokkaa.

Kalastuslupien ostaminen kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen kalastusretkeä, sillä suosituimpiin kohteisiin lupia on saatavilla rajoitetusti. Kesäsesongin aikana erityisesti Äkäsjoen suosituimpiin kohteisiin luvat voivat olla loppuunmyytyjä, joten ennakkovaraukset ovat suositeltavia.

Ylläksen alueen kalastuspaikoissa on erilaisia rajoituksia, jotka on hyvä tarkistaa luvan oston yhteydessä. Monissa koskissa on kalastusrajoituksia tiettyinä aikoina vuodesta, erityisesti lohen ja taimenen kutuaikaan syksyllä. Lisäksi joillakin alueilla on saaliskiintiöitä tai pyydä ja päästä -käytäntöjä. Alamitat vaihtelevat lajeittain, ja erityisesti taimenen osalta on syytä olla tarkkana aluekohtaisten sääntöjen kanssa.

Milloin on paras aika koskikalastukselle Ylläksen alueella?

Ylläksen alueen koskikalastussesonki alkaa tyypillisesti toukokuun puolivälistä, kun jäät lähtevät joista. Alkukesä toukokuusta kesäkuun puoliväliin on erinomaista aikaa harjuksen kalastukseen, sillä vesi on viileää ja harjukset aktiivisia pintaruokailijoita. Tämä on ehdottomasti parasta aikaa perhokalastajille, kun hyönteisten kuoriutuminen on vilkkaimmillaan ja kalat syövät ahkerasti pinnalta.

Kesä- ja heinäkuu ovat Ylläksen kalastuksen vilkkainta sesonkiaikaa. Veden lämmetessä harjuksen pintaruokailu voi vähentyä keskipäivällä, mutta aamut ja illat ovat edelleen otollisia. Heinäkuussa taimenet aktivoituvat erityisesti, ja niitä kannattaa tavoitella uistimilla tai isoilla perhopatterneilla. Kesän lämpiminä päivinä kalastus on usein tuloksellisinta aikaisin aamulla tai myöhään illalla, jolloin Lapin valoisat yöt tarjoavat upean kalastuskokemuksen.

Syksy elo-syyskuussa on monien paikallisten kalastajien suosikkiaikaa. Veden viiletessä kalat aktivoituvat jälleen, ja erityisesti isommat taimenet ovat liikkeellä. Syyskalastus tarjoaa yleensä parhaat mahdollisuudet isompien kalojen saamiseen, mutta toisaalta tietyt alueet voivat olla suljettuja kutuaikana.

Säätila vaikuttaa merkittävästi kalastustuloksiin. Tulva-aikaan keväällä sekä pitkien sadejaksojen jälkeen jokivesi voi olla sameaa ja kalastus haastavampaa. Toisaalta pitkän kuivan kauden jälkeen veden pinta voi laskea ja kalat olla passiivisempia. Ihanteellisin aika on usein muutama päivä sateen jälkeen, kun vesi on kirkastumassa mutta virtaus vielä kohtuullinen.

Ylläksen koskikalastuksen parhaat vinkit

Ylläksen alueen koskikalastuksessa menestyminen vaatii paikallisten olosuhteiden ymmärtämistä. Ensimmäinen tärkeä vinkki on kalastaa aktiivisesti eri vuorokauden aikoina. Lapin valoisat kesäyöt mahdollistavat kalastuksen myös yöaikaan, jolloin monet isommat kalat ovat aktiivisimmillaan. Erityisesti keskikesän lämpimimpinä päivinä yökalastus voi tuottaa parhaan tuloksen.

Toinen keskeinen neuvo on seurata hyönteisten kuoriutumista. Perhokalastuksessa oikean perhovalinnan merkitys korostuu, ja paikallisten hyönteisten tarkkailu auttaa löytämään toimivan mallin. Ylläksen alueella harjukset reagoivat yleensä hyvin pieniin, kokoa 16-20 oleviin perhomalleihin alkukesästä, kun taas loppukesästä ja syksyllä isommat nymfit ja märkäperhot toimivat paremmin.

Kolmas oivallus koskee liikkumista jokialueella. Älä jää kalastamaan liian pitkäksi aikaa samaan kohtaan, jos kalat eivät ole syönnillään. Lapin jokien harjukset liikkuvat usein parvissa, joten kannattaa kokeilla kalastusta eri paikoissa. Muista kuitenkin lähestyä kalapaikkoja varovasti ja hillitysti, sillä kirkkaan veden kalat ovat erittäin arkoja.

Ylläksen alueella lomaillessa AuroraCottagen mökit tarjoavat täydellisen tukikohdan kalastusretkille. Monista mökeistämme on lyhyt matka parhaille kalapaikoille ja majoituksessa voit rauhassa kuivattaa varusteitasi sekä valmistautua seuraavan päivän kalareissuun. Kalastuksen lomassa kannattaa myös nauttia Lapin luonnon upeista maisemista ja rauhoittua kiireettömässä ympäristössä.

Muista myös kalastaa vastuullisesti. Vapauta alamittaiset kalat vahingoittumattomina ja suosi väkäsettömiä koukkuja. Näin varmistamme, että Ylläksen alueen upeat kalavedet säilyvät antoisina myös tuleville kalastajasukupolville. Luonnon kunnioittaminen on keskeinen osa onnistunutta kalastuskokemusta Lapin puroilla ja joilla.

  • Tyytyväiset asiakkaat
  • Tasokkaat mökit ja loma-asunnot
  • Luotettava kotimainen yritys
  • Monipuoliset maksutavat

Lapin ihmeet odottavat

Ota aikaa itsellesi ja varaa mökki Ylläkseltä Suomen mahtavimpien luontokohteiden ääreltä.

Varaa nyt