Mitä eläimiä voi nähdä Ylläksen kesäretkillä?

huhti 24, 2025

Kesäinen Ylläksen luonto tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tarkkailla pohjoisen eläimistöä. Lapin kesäinen tunturimaisema herää eloon, kun lukuisat eläinlajit aktivoituvat pitkän talvikauden jälkeen. Ylläksen monipuolisessa maastossa voi kohdata kaikkea pienistä metsän asukeista aina majesteettisiin hirviin ja poroihin. Luontoretkillä käydessäsi voit ihailla alueen rikasta eläinkuntaa ja saada unohtumattomia elämyksiä. Tämä opas tarjoaa kattavan katsauksen siitä, mitä eläinlajeja voit tavata kesäisillä vaelluksillasi Ylläksen upeassa luonnossa.

Mitä eläimiä voi nähdä Ylläksen kesäretkillä?

Ylläksen kesäisessä luonnossa voi törmätä monenkirjavaan eläinlajistoon. Porot ovat alueen näkyvin eläinlaji, ja ne laiduntavat vapaasti tunturialueilla. Nämä puolikesyt eläimet ovat sopeutuneet ihmisten läsnäoloon ja niitä voi usein nähdä jopa läheltä retkeilyreittien varrella.

Hirvet viihtyvät metsäisemmillä alueilla, ja niiden kohtaaminen on aina vaikuttava kokemus. Nämä vaikuttavan kokoiset eläimet liikkuvat tyypillisesti varhaisen aamun tai myöhäisen illan tunteina. Pienempiä nisäkkäitä, kuten metsäjäniksiä ja oravia, voi nähdä päivän mittaan puikkelehtimassa polkujen varrella.

Ketut ja näädät ovat hieman harvinaisempia näkyjä, mutta tarkkaavainen retkeilijä voi havaita näitä mielenkiintoisia petoeläimiä. Kesäkaudella eläimet ovat aktiivisempia kuin talvella, joten mahdollisuudet eläinhavaintoihin ovat erinomaiset. Sopot ja muut myyrälajit vilahtavat usein alavilta kosteikoilta ylätuntureille ulottuvilla reiteillä.

Mihin aikaan päivästä eläimiä näkee parhaiten Ylläksen alueella?

Ylläksen alueen eläintarkkailussa ajoitus on ratkaisevassa asemassa. Useimmat nisäkkäät ovat aktiivisimmillaan hämärän aikaan – varhain aamulla auringonnousun aikoihin sekä illalla auringonlaskun tunteina. Kesä-Lapissa tämä tarkoittaa hyvin varhaisia aamutunteja tai hyvin myöhäisiä iltahetkiä, sillä keskikesällä valoa riittää ympäri vuorokauden.

Porot ja hirvet liikkuvat tyypillisesti aktiivisimmin aamun varhaisina tunteina, noin kello 4-7 välillä, sekä illalla kello 20-23 aikaan. Pienemmät nisäkkäät kuten jänikset ja oravat ovat usein aktiivisia pitkin päivää, mutta nekin suosivat varhaisia aamutunteja.

Lintujen tarkkailuun paras aika on aamuvirkuille: kello 3-9 välillä lintujen laulukausi on voimakkaimmillaan. Ylläksen kesän valoisissa öissä myös myöhäisillan retket voivat tuottaa hienoja eläinkohtaamisia, etenkin kun ihmistoiminta on vähäisempää. Retkeilijän kannattaa varautua joustavalla aikataululla ja varsinkin majoittuminen lähellä luontokohteita helpottaa aikaisten aamujen eläinbongausta.

Missä Ylläksen retkikohteissa on parhaat mahdollisuudet nähdä poroja?

Ylläksen alueella porojen kohtaaminen on todennäköisintä avoimilla tunturialueilla. Kesäisin porot nousevat usein tunturin laelle hakemaan viileyttä ja pakoon hyönteisiä. Ylläs-tunturin lakialueet ja erityisesti Kellostapulin ympäristö ovat erinomaisia paikkoja porojen tarkkailuun.

Äkäslompolon ja Ylläsjärven välinen maasto tarjoaa hyviä mahdollisuuksia porojen näkemiseen. Kesälaitumillaan porot liikkuvat laajalla alueella, mutta suosivat etenkin kosteita soita ja tuoreita tunturikoivikoita. Varpu-tunturin reitti sekä Kotamajan ympäristö ovat tunnettuja hyvistä porohavainnoista.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston reitit, erityisesti Kesänkijärven ympäristö, ovat otollisia porojen kohtaamiselle. Porot liikkuvat usein tuttujen kulkureittien varrella, ja paikallisten oppaiden vihjeet auttavat löytämään ajankohtaiset parhaat tarkkailupaikat. Myös Aurinkotunturin ja Kuertunturin välisellä alueella tehdään säännöllisesti porohavaintoja kesäkuukausina.

Voiko Ylläksen kesäretkillä nähdä suurpetoja kuten karhuja?

Suurpetojen kohtaaminen Ylläksen alueella on äärimmäisen harvinaista, vaikka karhu, susi, ahma ja ilves kuuluvatkin alueen eläimistöön. Nämä eläimet ovat luonnostaan arkoja ja välttävät ihmisen kohtaamista. Karhuja esiintyy Ylläksen ympäristössä, mutta ne liikkuvat pääasiassa syrjäisillä metsäalueilla kaukana retkeilyreiteistä.

Tavallisella päiväretkellä suurpedon kohtaamisen todennäköisyys on lähes olematon. Jos kuitenkin liikut erämaa-alueilla, on hyvä tiedostaa kuinka toimia mahdollisessa kohtaamistilanteessa: pysy rauhallisena, älä lähesty eläintä ja peräänny hitaasti tilanteesta. Älä koskaan juokse, sillä se voi laukaista takaa-ajovietin.

Turvallisuuden takaamiseksi kannattaa pitää ääntä liikkuessasi metsässä, keskustella retkikumppanin kanssa tai kiinnittää reppuun pieni kulkunen. Suurpedot välttävät ihmisen ääniä ja poistuvat yleensä paikalta jo ennen kuin huomaat niiden läsnäolon. Ylläksen retkeilijän ei tarvitse pelätä suurpetoja, mutta luonnon kunnioittaminen ja perusvarovaisuus ovat aina paikallaan.

Mitä lintulajeja kannattaa tarkkailla Ylläksen kesäretkillä?

Ylläksen alue tarjoaa monipuolista lintumaastoa, jossa voi havaita niin tunturi- kuin metsälintuja. Riekot ja kiirunat edustavat pohjoisia kanalintuja, joita voi nähdä erityisesti tunturien lailla. Kesällä nämä linnut ovat vaihtaneet talvisen valkoisen höyhenpukunsa kesän ruskeaan ja harmaaseen maastoutuvaan asuun.

Kahlaajista kapustarinta, pikkukuovi ja taivaanvuohi ovat tyypillisiä soiden ja kosteikkojen lajeja. Kuukkeli, Lapin metsien ystävällinen siipiveikko, on monelle retkeilijälle mieleenpainuva kokemus. Nämä uteliaat linnut saattavat tulla hyvinkin lähelle ihmistä ja joskus jopa kädestä syömään.

Pöllöistä voi kesäaikaan nähdä esimerkiksi helmipöllön ja hiiripöllön. Petolintujen ystäville piekana, tuulihaukka ja maakotka tarjoavat hienoja havaintoja. Etenkin Kellostapulin ja Kesängin tunturien ympäristössä kannattaa tarkkailla taivaalla liiteleviä petolintuja. Lintuhavaintojen tekemiseen kannattaa varata mukaan kiikarit, sillä monet lajit havaitaan parhaiten etäältä tarkkaillen.

käytännön vinkit retkeilijälle

Onnistunut eläintarkkailu Ylläksellä vaatii kärsivällisyyttä ja oikeaa varustusta. Kiikari on ehdoton apuväline, ja myös pieni mutta tehokas kaukoputki voi olla arvokas lisä lintujen ja suurempien nisäkkäiden tarkkailuun. Kamera teleobjektiivilla tallentaa kohtaamiset muistoiksi.

Pukeutuminen maastoon sulautuviin väreihin – vihreän, ruskean ja harmaan sävyihin – parantaa mahdollisuuksiasi päästä lähemmäs eläimiä. Vältä voimakkaita tuoksuja kuten hajusteita, jotka voivat karkottaa eläimiä. Liiku maastossa rauhallisesti ja äkkinäisiä liikkeitä välttäen.

Eläinten kohtaamisessa on tärkeää muistaa kunnioittaa niiden omaa tilaa. Älä pyri liian lähelle ja varo häiritsemästä etenkin poikasia hoitavia emoja. Myös porojen häiritsemistä tulee välttää, vaikka ne ovatkin tottuneet ihmisiin. Kunnioita Ylläksen ainutlaatuista luontoa jättämällä se sellaiseksi kuin sen löysit.

Mökkilomalla Ylläksellä olet keskellä Lapin eläimistön kotia. Majoittuessasi mökkiimme olet erinomaisella paikalla kokemaan Ylläksen luonnon ja eläimistön rikkaudet. Piha-alueeltakin voi tehdä mielenkiintoisia eläinhavaintoja, joten kannattaa pitää kamera valmiina. Lapin kesäyössä luontoelämykset ovat aivan kotiovellasi.

  • Tyytyväiset asiakkaat
  • Tasokkaat mökit ja loma-asunnot
  • Luotettava kotimainen yritys
  • Monipuoliset maksutavat

Lapin ihmeet odottavat

Ota aikaa itsellesi ja varaa mökki Ylläkseltä Suomen mahtavimpien luontokohteiden ääreltä.

Varaa nyt